آیا واکسن کرونا بر دیگر گونه ها هم تاثیری دارد ؟
استاد ایمنیشناسی پزشکی انستیتو پاستور ایران گفت:
به گزارش ، دکتر سهیلا اژدری در پاسخ به این سوال که آیا ایمنی ایجاد شده در مقابل یک واریانت ویروس کرونا در برابر سایر واریانت ها هم موثر است و از افراد محافظت می کند، توضیح داد: این موضوع بسته به انواع مختلف واریانت های ویروس دارد.
وی ادامه داد: با توجه به واریانت های جدید ژل ایکس پرونتوسان و در نظر گرفتن شرایط، محققان بر این اعتقاد هستند که واکسن های ساخته شده علیه واریانت های موجود، موثر است.
استاد ایمنی شناسی پزشکی انستیتو پاستور ایران همچنین در پاسخ به این سوال که آیا ایمنی در مبتلایان ایجاد می شود، تصریح کرد: در بسیاری از بیماری های عفونی، سیستم ایمنی اغلب افراد پس از مواجهه با عامل عفونی و کنترل آن، خاطره ای از پاسخ ایمنی محافظت بخش را حفظ می کند. به این معنی که در مواجهه بعدی پاسخی سریع، قوی و کارآ از بوجود آمدن بیماری جلوگیری می کند.
اژدری افزود: در پاندمی کووید-۱۹ با طیف وسیعی از پاسخ های ایمنی، روند و عاقبت متفاوت ژل پزشکی بیماری روبرو هستیم. اولین گزارشات منتشر شده در سال گذشته نشان می دهند، آنتی بادی بر علیه ویروس در بدن بعضی از بیماران بوجود آمده بود که می توانست ویروس را خنثی کرده و از آلوده شدن سلول های میزبان ممانعت کند اما بیمارانی نیز بودند که بر علیه ویروس پاسخ آنتی بادی یا پاسخ قوی آنتی بادی نداشتند.
وی خاطرنشان کرد: با انجام مطالعات وسیع تر، امروزه مشخص شده که در اغلب موارد آنتی بادی خنثی کننده ویروس پس از بهبودی در سرم افراد قابل تشخیص است و حداقل تا چند ماه مصونیت در برابر ابتلا به عفونت مجدد ایجاد می شود.
استاد انستیتو پاستور ایران همچنین گفت: از طرف دیگر، علاوه برتولید آنتی بادی، ژل دبریدمان ایجاد پاسخ ایمنی سلولی مناسب نیز بسیار مهم است و این موضوع نقش بارزی در محافظت بخشی در برابر بیماری دارد، اما به دلیل مشکل بودن ارزیابی این نوع پاسخ و نیاز به امکانات پیچیده تر، ارزیابی آن کمتر معمول است.
اژدری با طرح این سوال که آیا این افراد نیاز به تزریق واکسن دارند، اظهارداشت: با توجه به این که هنوز مشخص نیست چه مقدار آنتی بادی در بدن افراد برای محافظت بخشی لازم است و تا چه مدت این آنتی بادی ها به مقدار کافی در بدن دوام دارند اغلب جوامع علمی واکسیناسیون عمومی را - در صورت دسترسی به مقادیر کافی از واکسن که شامل این افراد نیز می شود، توصیه می کنند.
وی به مردم توصیه کرد که با توجه به سطح ایمنی متفاوت افراد، انتشار سریع و زیاد ویروس، بالا بودن احتمال ایجاد واریانت های مختلف بخصوص در شرایط پاندمی، تا روشن شدن سوالات زیادی که در این زمینه وجود دارد همه افراد شامل واکسینه شدگان و بهبودیافتگان، شیوه نامه های بهداشتی را به دقت رعایت کنند.
گونهای از ویروس کرونا روز ۱۴ دسامبر (۲۴ آذر) در انگلیس شناسایی شده و VUI-۲۰۲۰۱۲/۰۱ نام دارد؛ این گونه تا ۷۰ درصد بیشتر از سایر گونههای این ویروس مسری است.
آفریقای جنوبی نیز خبر از شناسایی یک گونه جدید ویروس کرونا موسوم به ۵۰۱.V۲ داد که حتی بیش از گونه انگلیسی دچار جهش شده و اکنون ویروس غالب این کشور محسوب میشود.
سومین گونه از این ویروس نیز با عنوان P۶۸۱H در نیجریه شناسایی شده است. نوع جهش این ویروس با دو گونه قبلی متفاوت است و ظاهرا سرعت انتشار آن نیز از دو گونه جدید دیگر کمتر است.
با وجود این هیچیک از گونههای جدید مرگ بارتر از گونههای قبلی نبوده و در برابر واکسن مقاوم نیستند.