اخطار به مردم : خود درمانى ممنوع
با آغاز فصل سرما، علایم سرماخوردگی و آنفلوآنزا هم یکی پس از دیگری مهمان جان شهروندان میشود؛ همان علایمی که
به گزارش ، سرفه، تب، سردرد، خلط پشت گلو، اسهال، احساس درد در مجاری تنفسی، بیحالی و علایمی از این دست از نشانههای بیماریهای شایع در فصلهای سرد سال به شمار میرود که فرد بیمار را برای معالجه راهی مطلب پزشکان میکند.
در این میان هستند کسانی که «خود درمانی» را انتخاب کرده و تصور میکنند با مصرف چند قرص مسکن و کپسولهای ضدباکتری که بین مردم به «چرک خشک کن» شناخته میشود، میتوانند از پس این علایم و بیماری برآیند.
اما امسال داستان فرق میکند و کرونا آمده است؛ عامل همان بیماری ناجوری که ابتدا گفته شد از آنفلوآنزا کشندهتر نیست اما بود؛ همان که تصور شد با ورود به فصل گرما از بین میرود اما نرفت و همان که پیشبینی کیسه استومی اکس مد شده برای سالهای آینده هم بماند و قربانی بگیرد.
حالا با آغاز فصل پاییز در نیمکره شمالی زمین، اغلب کشورها با موج دوم و سوم شیوع ویروس کرونا دست و پنجه نرم میکند و ایران هم از این قاعده مستثنی نیست ولی با وجود اینکه نظام بهداشتی با ورود به فصل سرما به شهروندان توصیه کرده هر علامت مختصر مرتبط با سرماخوردگی را جدی بگیرند و از طریق سامانه تلفنی ۴۰۳۰ مشورت کرده یا به مراکز درمانی مراجعه کنند، اما مشاهدههای میدانی خبرنگار ایرنا نشان میدهد بسیاری هنوز ترجیح میدهند با چند قرص و کپسول نسخه خود را بپیچند.
شاهد این مدعا افزایش مراجعه مردم به داروخانهها برای خرید داروهایی از این دست است؛ در یکی از داروخانههای مرکز شهر تهران خبرنگار ایرنا مشاهده کرد که صف بیمارانی که نسخه به دست منتظر دریافت داروهایشان هستند از صف آنانی که میخواهند بدون نسخه دارو بگیرند، کوتاهتر است؛ سه نفر به هشت نفر.
یکی از آنان که حتی زحمت زدن ماسک را هم به خود نداده، پشت پیشخوان داروخانه یک ورق «ژلوفن» و یک بسته «آموکسی خرید پانسمان کلاو» سفارش داد؛ در حالی که از حرارتی که از گونههایش بیرون میزند، معلوم است که تب دارد.
دیگری مرد میانسال لاغر اندامی است که سیگاری را جلو داروخانه خاموش کرد و در حالی که در هالهای دود قرار دارد، یک بسته «نوافن» و یک بسته «آموکسی سیلین» و یک وق هم «آنتی هیستامین» خرید و رفت؛ بقیه مراجعهکنندگان نیز به تناسب تجربه گذشته و نسخههای در و همسایه داروهایی به همین سبک و سیاق خریدند و رفتند.
متصدی داروخانه وقتی با جمله عتابآمیز من که پرسیدم «چرا به همین راحتی دارو میدهید و مگر کرونا نیست؟» با بیتفاوتی جواب داد: این داروها آزاد است و بدون نسخه هم منعی برای فروش ندارد؛ «وقتی فرد با خرید حداکثر ۲۰ هزار تومان دارو، دنبال خوددرمانی میرود، دیگر به مطب پزشک مراجعه نکرده و هزینه حداقل ۲۰ هزار تومانی ویزیت را هم پرداخت نمیکند».
دکتر علیرضا خاکساری پزشک عمومی که همان حوالی مطلب دارد، داستان را اینطور تعریف میکند: اگر پارسال یک بیمار با علایمی چون آبریزش بینی، تب، سردرد، گلودرد و نظایر آن به عفونت بدن مطلب مراجعه میکرد، اغلب پزشکان آن را سرماخوردگی یا آنفلوآنزای فصلی تشخیص میدادند و یکسری داروهای معمول با استراحت تجویز میکردند اما امسال داستان چیز دیگری است.
وی می گوید: امسال همه پزشکان احتمال اول را بر کرونا میگذارند و علاوه بر تجویز دارو و نیز برخی ویتامینها مثل ویتامین D، به بیمار توصیه میکنند که تا سه روز در خانه بمانند و خود را قرنطینه کنند؛ اگر حال عمومی آنها بهتر نشد، باید تست کرونا بدهند و آن وقت به تناسب پاسخ آزمایش درباره بیمار تصمیم میگیرند.
به گفته این پزشک عمومی احتمال خطا در پاسخ تست کرونا در روزهای اول ابتلا به بیماری زیاد است و به همین خاطر توصیه نمیشود؛ بلکه باید فرد خود را قرنطینه کند چون بیماری حداقل ۱۴ روز طول میکشد و اغلب بعد از چندروز پس از پدیدار شدن علایم اولیه، تست مثبت میشود.
وی میگوید: با این حال هنوز خیلی از مردم این بیماری را باور ندارند و همین درمانهای خانگی کار را بدتر میکند چون زمان طلایی درمان که همان یک هفته اول است از دست میرود در حالی که در همین هفته باید بدن بیمار تقویت و ایمن شود؛ به همین دلیل است که آمار بیماران بدحال کرونایی روز به روز در حال افزایش است و مرگ و میرها هم روند صعودی دارد.
مراجعه دیرهنگام بیماران کرونایی به مراکز درمانی، موضوعی است که معاون وزیر بهداشت نیز بر آن تاکید دارد و دکتر «قاسم جانبابایی» چند روز پیش در سفر به خراسان شمالی اظهار داشت: مراجعه دیرهنگام بیماران کووید ۱۹ به پزشک و مراکز درمانی موجب افزایش آمار فوتیها میشود.
وی به مردم توصیه کرد که در صورت مشاهده هرگونه علائم از جمله سردرد، تب ضعیف، درد استخوان و بیحالی حتی بدون داشتن تنگی نفس هم باید به پزشک یا مراکز درمانی مراجعه کنند.
دکتر جانبابایی تاکید کرد: بیماران در مرحله نخست نباید تصور کنند که داشتن این علایم به خاطر آنفلوآنزا و سرماخوردگی است زیرا این تصور و دیر مراجعه کردن به مراکز درمانی موجب ابتلای اعضای خانواده به بیماری کووید- ۱۹ میشود.
بر اساس اعلام وزارت بهداشت تا ظهر ۲۵ آبانماه، شمار جانباختگان قطعی بیماری کووید ۱۹ در کشور به ۴۱ هزار و ۴۹۳ نفر رسید و ۲۷ استان همچنان در وضعیت قرمز کرونا قرار دارد.
اکنون مجموع بیماران کووید ۱۹ در کشور به ۷۶۲ هزار و ۶۸ نفر رسیده است که از این تعداد پنج هزار و ۶۶۶ نفر از بیماران مبتلا به این بیماری در وضعیت شدید این بیماری تحت مراقبت قرار دارند.