استرس مادر باردار بر كودك در شكم چه تاثيرى ميگذارد
محققان “دانشگاه ادینبرو” در مطالعه
به گزارش به نقل از دیلی میل، یک مطالعه جدید نشان داده استرس در دوران بارداری میتواند بر نحوه رشد مغز کودک تأثیر بگذارد. محققان انگلیسی میزان بالاتر هورمون استرس یعنی “کورتیزول” در مادران را با تغییرات ساختاری در آمیگدال(ناحیه کوچک بادام مانند در مغز) پانسمان جراحی نوزادان تازه متولد شده مرتبط دانستند. هورمون کورتیزول در پاسخ بدن به استرس نقش مهمی دارد و سطوح بالای آن نشان دهنده استرس بالا است که این موضوع نیز در رشد جنین نقش دارد.
این موضوع میتواند بر رشد عاطفی کودک نیز تاثیر بگذارد چرا که شناخته شده است که آمیگدال(که در هر نیمکره مغز دو قطعه وجود دارد) در رشد عاطفی و اجتماعی کودک نیز نقش دارد.
پروفسور “جیمز بوردمن"(James Boardman) از دانشگاه ادینبرو گفت: آمیگدال یک ساختار مغزی است که شامل سلولهای عصبی بسیار سازمان یافته است و آنها برای پردازش اطلاعات شرکت سوربکت و احساسات در نوزادان نفشی مهم دارند.
محققان گفتند زنان بارداری که احساس استرس یا ناراحتی میکنند باید از ماما یا مشاور خود کمک بگیرند چرا که با حمایت بسیاری از مسائل سلامت در بارداری به خوبی کنترل میشود.
طی این مطالعه محققان برای بررسی ارتباط استرس با رشد مغز کودک سطح هورمون کورتیزول در مادران را اندازه گیری کردند.
در این مطالعه، دانشمندان نمونه موی ۷۸ زن باردار را بررسی کردند تا میزان کورتیزول در زنان را تعیین کنند.
نوزادان نمایندگی سوربکت این زنان با استفاده از تصویربرداری تشدید مغناطیسی (MRI) تحت یک سری اسکنهای مغزی قرار گرفتند. این اسکن غیر تهاجمی هنگام خواب کودک انجام شد.
محققان دریافتند که سطح بالاتر کورتیزول در موهای مادر با تغییرات ساختاری در آمیگدال نوزادان و همچنین تفاوت در اتصالات مغزی ارتباط دارد.
محققان همچنین تغییراتی را در قدرت اتصالات مسیرهایی مشاهده کردند که آمیگدال را با سایر مناطق مغزی که برای پردازش احساسات مهم هستند متصل میکند.
جالب ساکارز اینجاست که قرار گرفتن در معرض سطح بالاتر کورتیزول در رحم، نوزادان با جنسیت مختلف را به صورت متفاوتی تحت تأثیر قرار میدهد برای مثال محققان شاهد تغییراتی در ساختار ریز آمیگدال در مغز نوزادان پسر و شاهد تغییراتی در نحوه اتصال منطقه آمیگدال به سایر شبکه های عصبی در مغز نوزادان دختر بودند.
این مطالعه میتواند توضیح دهد که چرا کودکانی که مادران آنها در دوران بارداری دچار استرس زیادی شدهاند ، ممکن است در زندگی دچار مشکلات عاطفی شوند.
مطالعات نشان داده است کودکانی که در رحم مادر تحت استرس قرار دارند بیشتر در معرض خطرابتلا به اختلال کمتوجهی - بیشفعالی و افسردگی قرار دارند.
یافتههای این مطالعه در مجله “eLife” منتشر شده است.
منبع: ایسنا