افزایش خطر ابتلا به آلزایمر با مصرف کم فلاونوئیدها
نتیجه
طبق پیش بینی کارشناسان، تعداد اشخاص بزرگتر از ۶۵ سال در آمریکا در چهل سال آینده بیش از دوچندان خواهد شد و این نشان می دهد شرایط و بیماری های مرتبط با پیری در حال افزایش است. یکی از این امراض که عموما در سنین پیری رخ می دهد، بیماری آلزایمر (Alzheimer’s disease) یا عامل اصلی زوال عقل است. کارشناسان پیش بینی می کنند تا سال ۲۰۵۰، حدود ۱۳/۸ عفونت بدن میلیون شخص بزرگتر از ۶۵ سال با بیماری آلزایمر در آمریکا زندگی می کنند.
هرچند بیماری آلزایمر بسیار شایع است، دلیل دقیق آن هنوز معلوم نیست. بااین وجود، بسیاری از مطالعات نشان میدهند رژیم غذایی در پیدایش این بیماری نقش دارد. نتایج بسیاری از تحقیق ها نشان داده اند رژیم غذایی مدیترانه ای (Mediterranean diet) با کاهش خطر ابتلا به مسایل شناختی همانند آلزایمر همراه است. جالب این جا است که این رژیم غذایی مملو از فلاونوئیدها است که به طورطبیعی در میوه ها و سبزی های مختلف و نوشیدنی های گیاهی همانند چای وجود دارند.
محققان مرکز تحقیقات تغذیه ی انسانی دانشگاه تافتس دراین باره بیان کرده اند مصرف طولانی مدت غذاهای سرشار از فلاونوئید همانند انواع توت ها و سیب و چای با کاهش خطر ابتلا به بیماری آلزایمر همراه است.
معرفی ۶ نوع فلاونوئید
مطالعه نحوه پانسمان هارتمن ای در مدت بیست سال، شش نوع مختلف از فلاونوئید را از میان ۲،۸۰۱ نفر بررسی کرد. پژوهشگران میزان مصرف فلاونوئید این اشخاص را با استفاده از پرسشنامه های رژیم غذایی اندازهگیری کردند که شرکت کنندگان تقریباً هر چهار سال یک بار پر می کردند. این گروه همینطور سلامت کلی گروه من جمله میزان ابتلا به بیماری آلزایمر و زوال عقل مرتبط با آن (ADRD) را زیرنظر داشت. بر این اساس، معلوم شد افرادی که مقدار کمی از فلاونوئید مصرف می کردند، دو تا چهار برابر بیشتر درمعرض ابتلا به ADRD بودند. مصرف کم آنتوسیانین ها همانند انواع توت ها خطر ابتلا به ADRD را چهاربرابر بیشتر می کند؛ در حالیکه مصرف کم فلاونول ها همانند سیب و گلابی و چای با دوچندان خطر ابتلا به این بیماری همراه است. منظور از مصرف کم فلاونوئیدها به معنی رژیم غذایی فاقد توت و یک عدد سیب و بدون چای و مصرف هارتمن زیاد فلاونوئیدها معادل مصرف تقریباً ۷/۵ پیمانه توت و هشت عدد سیب یا گلابی و نوزده فنجان چای در یک ماه است.
روزی یکی سیب بخورید
به نظر میرسد مصرف یک عدد سیب در روز میتواند بیماری را از شما دور نگه دارد. این موضوع یافته ی جالب ی برای دانشمندان است؛ برای این که درحال حاضر درمانی برای بیماری آلزایمر وجود ندارد؛ بنابراین، پیشگیری از این وضعیت بسیار مهم است. دکتر پاول ژاکو، نویسنده ارشد مطالعه، توضیح می دهد:
درحال حاضر، داروی موثری برای درمان بیماری آلزایمر وجود ندارد، بدین ترتیب، جلوگیری از ابتلا به بیماری ازطریق رژیم غذایی نکته ی بسیار مهمی است.
نکته محصولات زخم بستر ی مهم آن است که فرد میتواند بعدا در زندگی خود از این تغییرات رژیم غذایی بهره مند و بازهم مؤثر واقع شود؛ بنابراین، پژوهشگران می گویند اشخاص حتی در دهه ی پنجاه زندگی خود هم میتوانند این تغییرات را در رژیم غذایی خود ایجاد کنند. تحقق یافتن این تغییرات چندان دشوار نیست؛ زیرا طبق اعلام Esra Shishtar، دانشجوی دکتری دانشگاه تافتس، مصرف یک فنجان چای در روز یا بعضی از انواع توت ها دو تا سه بار در هفته کفایت می کند.
باید در نظر داشت که مطالعه ی جدید اثبات نمی کند مصرف کم فلاونوئیدها سبب بیماری آلزایمر می شود؛ بلکه این فقط اعلام نتایج گروهی از شرکت کنندگان را نشان می دهد. توجه به این نکته نیز اهمیت دارد که این مطالعه میزان مصرف فلاونوئید را ازطریق داده های خودگزارش داده کنترل کرده است؛ بنابراین، احتمال خطا وجود پانسمان اکتی کوت دارد. بااین وجود، پژوهشگران می گویند سوالات مربوط به تشخیص زوال عقل را از پرسشنامه حذف کرده اند. درنهایت، باید گفت تمام شرکت کنندگان بزرگتر از پنجاه سال و از نژاد اروپایی بودند که این امر تعمیم پذیری مطالعه را محدود می کند.