بهترین راهکار برای سلامت سالمندان در برابر کرونا را نام ببرید
- مشکات سخاوتی: در بخش اول گفتگو تأثیر بیماری کرونا را بر عدم کنترل بیماری های مزمن در سالمندان مورد بررسی قرار دادیم و نکاتی در خصوص نحوه مراجعه سالمندان به مراکز درمانی برای کاهش آسیب و پیشگیری از ابتلا بیان شد.
خبرنگار در بخش دوم این گفتگو با دکتر محسن شتی، رئیس اداره سلامت سالمندان وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی،فعالیت ها و برنامه های وزارت بهداشت را در خصوص ارتقاء سلامت سالمندان و تسهیل در سبک زندگیشان خصوصا پس از پاندمی کرونا مورد بحث قرار دادند که در زیر می خوانید؛
تدوین بسته های آموزشی خودمراقبتی برای سالمندان
دکتر شتی گفت: در حوزه ی مراقبت های بهداشتی در وزارت بهداشت، یکی از اقدامات درمان تاول سوختگی با آب جوش ما، آماده کردن محتواهایی است که سالمندان با کمک آن ها بتوانند از سلامت خودشان مراقبت کنند. بحث “خودمراقبتی” در گروه سالمندان در تمام دنیا مطرح است و ما از چند ماه قبل از آغاز اپیدمی کرونا به بازنگری و تکمیل محتواهای مرتبط با این موضوع پرداختیم.
وی در اینباره بیان کرد: کمیته های فنی مختلفی با حضور متخصصین و اساتید دانشگاه تشکیل شد و در ایام کرونا جلساتش به طور مجازی ادامه پیدا کرد و الان محتواهای به روز شده در حال آماده شدن هستند.
او اظهار داشت: گروه هدف این محتواها، سالمندان و خانواده های ایشان هستند. تلاش می کنیم محتواها ساده باشد و در خصوص باید ها و نبایدهای مراقبتی مخصوص سالمندان مطالب کاملی را آورده ایم.
محتواهای بسته های آموزشی به تفکیک بیماری های سالمندان
شتی در خصوص محتوای بسته های آموزشی گفت: در بحث تغذیه با هماهنگی ادارات فنی و تخصصی وزارت بهداشت و برخی اساتید و متخصصین تغذیه ، محتواهایی را آماده کرده ایم. همچنین چون یکی از مشکلات سالمندان در فضای اپیدمی افسردگی و تنهایی است، بخشی از محتواها مربوط به ارتقاء سلامت روان سالمندان می شود.
وی کرم رژودرم برای گوشت اضافه خاطرنشان کرد: فعالیت های بدنی نیز یکی دیگر از بسته هایی است که نوشته شده، اینکه یک سالمند چه فعالیت بدنی را باید انجام دهد و چه فعالیتی را نباید انجام دهد. البته در این بسته های آموزشی به تفکیک در مورد تغذیه و فعالیت بدنی سالمندانی که بعنوان مثال دچار فشار خون، دیابت و بیماری قلبی هستند محتواهای سودمندی وجود دارد.
مدلی بومی برای مراقبت در منزل از سالمندان نداریم
او با اشاره به اینکه “مراقبت در منزل” از سالمندان از جمله مراقبت هایی است که شکل بومی آن در کشور ما هنوز تعریف نشده است، گفت: بحث مراقبت در منزل را با طراحی مدل ایرانی با مؤسسه ملی تحقیقات سلامت شروع کرده ایم و قرار است در چند استان پس از طراحی، پایلوت شود و ایرادهای آن دربیاید تا بتوانیم بعد از رسیدن به یک مدل هزینه اثر بخش، در تمام استان ها آن را اجرایی کنیم.
رئیس اداره سلامت سالمندان وزارت بهداشت افزود: در کشورهای اروپایی یک تیم شامل پزشک و پیراپزشک برای مراقبت از سالمندانی که امکان خروج از منزل و مراجعه برای دریافت خدمات را ندارند به منزل سالمندان مراجعه می کنند، اما در کشور ما با توجه به ملاحظات اقتصادی فعلا این امکان فراهم نیست.
وی مری انسان اضافه کرد: بنابراین باید ببینیم در کشور ما چه تیمی می تواند هم اثربخشی داشته باشد و هم از نظر اقتصادی به صرفه باشد. در این راستا گروه های دانشگاهی مختلفی تشکیل شده که دارند روی این نوع مراقبت کار می کنند.
برنامه ی ویژه برای سالمندان در پیرترین استان کشور
محسن شتی سالمندترین جمعیت کشور را استان گیلان عنوان کرد و به گفت: پس از آغاز اپیدمی کرونا تیمی در این استان تشکیل شده و یک نظام مراقبت از راه دور مبتنی بر خانواده، جامعه و تکنولوژی، در حال طراحی و اجرای آزمایشی است. در این برنامه اول سالمندان پر خطر شناسایی می شوند؛مثلا سالمندانی که تنها زندگی می کنند و یا سالمندانی که بیماری های مزمن متعدد دارند .
او ادامه داد: وقتی سالمند پر خطر شناسایی شد، وضعیت او مورد ارزیابی قرار می گیرد و نیازهای او استخراج می شود.در عین حال همه ی سازمان ها و نهادهای دولتی و خصوصی و مردمی و خیرین و گروه های مختلفی که ارتباط موضوعی و توان و تمایل و انگیزه برای کار در بحث سالمندی دارند هم در کنار سیستم بهداشتی در طرح مشارکت فعال دارند.
این مسئول وزارت بهداشت ضمن بیان اینکه الان در استان گیلان در حال شناسایی و جمع آوری اطلاعات اولیه از سالمندان پر خطر هستیم، گفت: یک اپلیکیشن در حال طراحی است که همه سازمان های مرتبط بتوانند به واسطه ی آن با سالمندان ارتباط بگیرند؛ سؤالات خود را از سالمندان بپرسند، اطلاعات مورد نیاز را به آن ها منتقل کنند و در عین حال سالمند بتواند با این اپلیکیشن، نیازهایش را به شبکه ای از ارائه دهندگان خدمات مختلف در سازمان ها و نهادهای مشارکت کننده اعلام کند.
شتی در اینباره اضافه کرد: هماهنگی بین بخش های مختلف در استان گیلان با مشارکت فرمانداری و استانداری در حال اجراست. این مدل پس از این که در استان گیلان به نتیجه برسد به عنوان یک تجربه ی موفق به سایر دانشگاه ها و استان های کشور نیز ارائه خواهد شد.
طرح پویش همدلی برای سالمندان در حال اجراست
او در زمینه ی “پویش همدلی با سالمندان"هم گفت: اقدام ارزشمند دیگری که برای سالمندان در حال اجراست، پویش همدلی با سالمندان است که توسط انجمن سالمندی ایران و با مشارکت متخصصین حوزه های مختلف مرتبط با سالمندان ماه هاست که آغاز شده است.
وی افزود: این پویش که در ادامه ی راه خود به سامانه 4030 متصل شد، کانالی ارتباطی است که از طریق آن سالمندان با تماس تلفنی سؤالات خود را از کارشناسان و متخصصان، پرسیده و راهنمائی های لازم را از آن ها دریافت می کنند.
رئیس اداره سلامت سالمندان وزارت بهداشت به گفت: در پایان لازم است متذکر شوم که برای مدیریت مطلوب این مسئله به یک عزم ملی و حمایت همه جانبه گروه های مختلف از سالمندان نیاز داریم. این کاری مشکل و چند وجهی است که از عهده وزارت بهداشت به تنهایی بر نمی آید و کارهای حمایتی و چند دستگاهی را می طلبد.