بیماری قند را در سه سوت کنترل کنید
دیابت یا بیماری قند هنگامی بوجود میآید که هورمون انسولین (عامل تنظیمکننده
به گزارش به نقل از نبض ما، در نتیجه سوخت وساز قند در بدن مختل میشود و قند خون از حد طبیعی خود بالاتر میرود، و در نهایت علائم شاخص دیابت به صورت پرخوری، پرنوشی و پرادراری ظاهر میشود.
در صورت کمبود یا عدم تاثیر انسولین، قند نمیتواند وارد سلولها شود، در نتیجه قند خون بالا میرود. افزایش قند خون در درازمدت موجب آسیب رساندن به قلب، مغز، چشم، کلیهها و … میشود.
مطالعات نشان می دهند که ورزش با کاهش بافت چربی و افزایش میزان سوخت و ساز بدن، مقاومت به انسولین را کاهش داده و باعث بهبود عملکرد گیرندههای انسولین شده و سطح گلوکز خون را کاهش میدهد.
حتی در بیماران دیابتی نوع یک که در بدن آنها انسولین وجود ندارد یا به میزان کافی ترشح نمیشود، ورزش با افزایش میزان متابولیسم و مصرف انرژی، سطح گلوکز یا قند خون را کاهش می دهد و بدین ترتیب بیماران به انسولین تزریقی کمتری نیاز دارند.
در ادامه به بررسی روش های طبیعی کنترل قند خون خواهیم پرداخت:
برای کنترل بیماری قند چه بخوریم؟
به گزارش آلامتو به نقل از ایسنا؛ فهرستی از انتخابهای مناسبِ افراد مبتلا به دیابت برای افزودن به رژیم غذاییشان آورده شده است:
۱) انواع حبوبات: همه انواع حبوبات اعم از عدس، لوبیا قرمز، لوبیا چیتی، لوبیا سیاه یا نخود، شاخص گلوکز (شاخص گلیسمی) پایینی دارند و این بدان معناست که کربوهیدرات موجود در خود را به تدریج آزاد میکنند. از همین رو احتمال افزایش قند خون پس از مصرف آنها بسیار پایین است. بر اساس یک مطالعه اخیر، مصرف روزانه یک فنجان حبوبات به مدت سه ماه به عنوان بخشی از رژیم غذایی کم گلیسمی، سطوح هموگلوبین گلیکوزیله را تا ۵۰ درصد کاهش میدهد.
۲) سیب: بسیاری از افراد تصور میکنند هیچ میوهای در رژیم غذایی افراد دیابتی وجود ندارد اما این تصور اشتباه است. میوههایی همچون سیب که شاخص گلیسمی پایینی دارند را میتوان در رژیم غذایی دیابتی مصرف کرد. خوردن روزانه یک سیب مزایای دیگری نیز دارد چرا که سیب حاوی فیبر بالا و ویتامین C بوده و فاقد چربی است. همچنین نیاز به گفتن این نکته نیست که میانوعدهای راحت و قابل حمل محسوب میشود. میتوانید سیب را به صورت خام بخورید یا با دارچین پخته و میانوعدهای گرم تهیه کنید.
۳) پودرهای مخصوص دیابت: بعضی روزها تصمیمگیری برای انتخاب یک خوردنی نحوه پانسمان هارتمن مناسب میتواند کار دشواری باشد. اما برخی پودرهای آماده در بازار وجود دارد که حاوی کربوهیدراتهایی است که به آرامی هضم و جذب میشوند تا به کاهش قند خون کمک کنند و از این رو برای دیابت مناسب هستند. این پودرها معمولا در هر وعده کمتر از ۲۳۰ کالری دارند. در صورتی که این پودرها را همیشه به همراه داشته باشید، میتوانید در هر زمان آن را با آب مخلوط کرده و میانوعدهای سالم و ایمن داشته باشید.
۴) بادام: این نوع از آجیل سرشار از منیزیم است که میتواند به بدن شما کمک کند تا انسولین خود را به طور موثرتری مصرف نماید. در صورت امکان روزانه حدود ۲۳ دانه بادام کامل را به رژیم غذایی خود اضافه کنید که حدود ۲۰ درصد از نیاز شما به ماده معدنی منیزیم که متعادلکننده قند خون است را تامین میکند. علاوه بر این آجیلهایی مانند بادام سرشار از اسیدهای چرب تک زنجیرهای اشباع نشده، پروتئین و فیبر زیاد هستند که آنها را به میانوعدهای مناسب برای افراد دیابتی تبدیل میکند. میتوانید بستههای کوچک ۳۰ گرمی بادام آماده کنید تا روزانه یکی از آنها را مصرف کنید.
۵) اسفناج: هر فنجان از این برگ سبز پخته شده ۲۱ واحد کالری دارد و سرشار از منیزیم مفید برای قند خون و فیبر است. میتوانید اسفناج را به صورت خام، تفت داده با روغن زیتون یا پخته یا مخلوط با دیگر سبزیجات مصرف کنید. همچنین میتوانید مشتی از برگهای کوچک اسفناج را به اسموتی خود اضافه کرده یا از آن به جای کاهو در سالاد استفاده کنید.
۶) دانه چیا: ممکن است شنیده باشید که کنترل یا کاهش وزن یکی از بهترین راههایی است که میتوانید برای بهبود سطح قند خون خود انجام هید. دانه چیا از خوردنیهایی است که در این زمینه به شما کمک میکند. در یک مطالعه اخیر مشخص شد افراد دیابتی که برای شش ماه روزانه حدود ۳۰ گرم از دانه چیا را به رژیم غذایی با محدودیت کالری خود اضافه میکنند پس از مدتی با کاهش حدود دو کیلوگرمیِ وزن و حدود چهار سانتیمتری از دور کمر خود روبهرو میشوند. علاوه بر آن این دانهها سرشار از فیبر بوده و حاوی پروتئین و ۱۸ درصد از میزان مورد نیاز کلسیم مصرفی فرد است. برای مصرف این دانهها میتوانید یک چهارم از یک فنجان دانه چیا را با یک فنجان شیر یک درصد چربی یا فاقد چربی و نیمی از یک فنجان از میوههای برشزده مخلوط کرده و آن را شب در فریزر قرار داده و صبح برای صبحانه میل کنید.
۷) بلوبری: بلوبری حاوی ترکیباتی است که ثابت شده به کاهش خطر بیماریهای قلبی و بهبود چگونگی استفاده بدن از انسولین کمک میکند. یک مطالعه اخیر نشان داد مصرف روزانه حدود دو فنجان بلوبری، حساسیت به انسولین را در افراد مقاوم به انسولین و با اضافه وزن بهبود میبخشد. بلوبری پانسمان اکتی کوت همچنین یک منبع عالی فیبر و سایر مواد مغذی مانند ویتامین C و آنتی اکسیدان ها است. میتوانید یک فنجان بلوبری به اسموتی خود اضافه کنید یا نیمی از یک فنجان بلوبری تازه یا منجمد را با یک قاشق سر صاف از ماست بدون شیرینی مخلوط کرده و میل کنید.
۸) بلغور جو دوسر: بلغور جو دوسر تنها برای قلب شما مفید نیست بلکه غذایی است که به کنترل قند خون نیز کمک میکند. بلغور جو دوسر و جوی پرک نیز مانند سیب شاخص گلیسمی پایینی دارند. اما باید توجه کرد که اگرچه بلغور جو دوسر و جوی پرک به دلیل فرآوری شدن شاخص گلیسمی پایینی دارند اما جوهای فرآوری نشده شاخص گلیسمی بالایی داشته و برای قند خون مناسب نیستند. میتوانید بلغور جو دوسر یا جوی پرک را با ادویه ماسالا پخته یا همراه با بلوبری طبخ کرده و به عنوان صبحانهای گرم میل کنید.
۹) زردچوبه: این ادویه طلایی حاوی کورکومین است. این ماده میتواند به حفظ سلامت پانکراس کمک کرده و از تبدیل پیشدیابت به دیابت نوع ۲ جلوگیری کند. محققان طی یک مطالعه به مدت ۹ ماه به برخی از شرکتکنندگان مطالعه روزانه ۱۵۰۰ میلیگرم مکمل کورکومین و برخی دیگر از دارونماها را دادند. در نهایت ۱۶ درصد از افرادی که دارونما استفاده میکردند به دیابت مبتلا شدند، این در حالی است که هیچ یک از افرادی که مکمل کورکومین مصرف میکردند به این بیماری مبتلا نشدند. این مطالعه چگونگی تاثیر ادویهای قدیمی مانند زردچوبه را بر بهبود حساسیت افراد به انسولین مشخص کرد. میتوانید ادویه کاری خود را با میزان مناسبی از زردچوبه مخلوط کنید و این ادویه را روزانه در غذاهای خود استفاده نمایید.
۱۰) چای بابونه: چای بابونه برای بسیاری از بیماری ها به مدت طولانی مورد استفاده قرار گرفته است. تحقیقات موجود حاکی از خواص آنتیاکسیدانی و ضد سرطانی این چای بوده و یک مطالعه اخیر نشان داده که میتواند به کنترل قند خون نیز کمک کند. در این مطالعه شرکتکنندگان به مدت شش هفته روزانه سه بار بعد از هر وعده غذایی یک فنجان چای بابونه نوشیدند. نتایج مطالعه حاکی از کاهش قند خون، انسولین و مقاومت به انسولین در این افراد بود. میتوانید بعد از شام یک فنجان چای بابونه را همراه با یک تکه از لیمو برای بهبود طعم و افزایش ویتامین C آن بنوشید.
چگونه بیماری قند را کنترل کنیم؟
متفورمین از جمله داروهایی است که برای کنترل قند خون و کاهش خطر ابتلاء به بیماری دیابت مورد استفاده قرار میگیرد. اما مصرف این دارو میتواند موجب برخی عوارض جانبی ناخوشایند مانند افزایش وزن، حالت تهوع و خستگی شود. اگرچه متفورمین گزینهای مؤثر برای کاهش قند خون محسوب میشود، اما شاید تغییرات سبک زندگی نیز بتوانند به همان اندازه هارتمن یا حتی بیشتر مؤثر عمل کنند.
مطالعهای که توسط گروه پژوهشی برنامه پیشگیری از دیابت آمریکا انجام شد، نشان داد که تغییرات سبک زندگی کاهش ۵۸ درصدی احتمال ابتلاء به دیابت نوع ۲ را در پی داشته، در شرایطی که استفاده از داروی متفورمین کاهش ۳۱ درصدی این احتمال را موجب شده است.همچنین، تغییرات سبک زندگی با عوارض جانبی ناخوشایند مصرف متفورمین همراه نبودند.
در ادامه با برخی از این تغییرات که میتوانند در کنترل قند خون به انسان کمک کنند، بیشتر آشنا می شویم.
پرهیز از الکل
پرهیز از مصرف الکل به کبد در متابولیز بهتر قندها و حفظ سطوح سالم گلوکز خون کمک میکند. زمانی که کبد با فشار کاری مضاعف مواجه است، انجام وظایف خود را اولویت بندی میکند زیرا نمیتواند همزمان به همه آنها رسیدگی کند. متابولیز الکل معمولاً از اولویتهای اصلی کبد محسوب میشود که میتواند به افزایش سطوح انسولین و گلوکز منجر شود.
مصرف سرکه سیب پیش از وعدههای غذایی
پیش از هر وعده غذایی یک یا دو قاشق غذاخوری سرکه سیب در یک لیوان آب ریخته و بنوشید. اسید استیک موجود در سرکه فعالیت آنزیمهایی که نشاسته موجود در کربوهیدراتها را گوارش میکنند، مختل کرده، از این رو، نشاسته گوارش نشده (به قند تبدیل نمیشود) و سطوح گلوکز (قند) خون پایین باقی میماند.
شأن داد که مصرف سرکه سیب پیش از یک وعده غذایی میتواند سطوح انسولین و گلوکز خون پس از وعده غذایی را کاهش دهد.
مصرف کورکومین / زردچوبه
استفاده از زردچوبه که حاوی ماده فعال کورکومین است و همچنین مکملهای این ماده میتواند به بهبود سطوح لیپید (کلسترول، تری گلیسیرید) در افراد و کاهش خطر رویدادهای قلبی عروقی کمک کند. نتایج مطالعهای بین المللی نشان داد که کورکومینوئید (ماده زیست فعال موجود در زردچوبه) میتواند سطوح کلسترول بد را کاهش داده و به کاهش خطر رویدادهای قلبی عروقی در افراد مبتلا به دیابت نوع ۲ کمک کند.
زردچوبه به دلایل زیر میتواند جایگزینی مناسب برای دارو در درمان و شاید حتی پیشگیری از دیابت نوع ۲ باشد:
– کاهش تولید گلوکز توسط کبد
– کاهش تولید گلیکوژن توسط کبد
– تحریک افزایش جذب گلوکز
– تحریک ترشح انسولین از بافتهای پانکراس
– بهبود عملکرد سلولهای پانکراس
– افزایش گیرندههای بتای انسولین و کاهش مقاومت به انسولین
مطالعه بالینی دیگر با حضور بیماران مبتلا به پیش دیابت و دیابت نیز آثار مفید زیر را در نتیجه مصرف کورکومین نشان داد:
– کاهش گلوکز
– بهبود عملکرد سلولهای بتا
– بهبود اکسیداسیون و استفاده از اسیدهای چرب
اصلاح رژیم غذایی
مواد غذایی طبیعی و آنهایی که پردازش خرید پانسمان حداقلی را تجربه کردهاند، انتخاب کنید و از چربیهای سالم مانند روغن زیتون فوق بکر، روغن نارگیل، آووکادو، مغزدانه ها، پروتئین های گیاهی با غلات کامل و مقداری لبنیات کم چرب استفاده کنید. در صورت امکان از قندهای افزوده، کربوهیدراتهای ساده و غذاهای فرآوری شده به طور کامل پرهیز کنید. در همین راستا، رژیم غذایی مدیترانه ای یکی از بهترین گزینههایی است که میتوانید مد نظر قرار دهید.
ورزش کنید
ورزش روزانه شامل ترکیبی از تمرینان این تروال با شدت بالا و تمرینات قدرتی گزینهای مفید برای مدیریت قند خون و پیشگیری از ابتلاء به دیابت است. نتایج یک مطالعه در دانشگاه هاروارد نشان داد که کار با وزنه به مدت ۶۰ دقیقه در هفته میتواند خطر ابتلاء به دیابت را ۱۲ درصد کاهش دهد و همچنین مقاومت به انسولین را نیز بهبود ببخشد.
تمرینات کاردیو یا هوازی نیز زمانی که به صورت منظم انجام شوند حساسیت به انسولین را افزایش میدهند. پیادهروی یا انجام تمرینات سبک ورزشی پس از وعدههای غذایی به پیشگیری از افزایش سریع و ناگهانی قند خون کمک میکند. یک میان وعده سرشار از فیبر پیش از خواب نیز به پیشگیری از این شرایط هنگام شب کمک میکند.
روزه متناوب
روزه متناوب یکی از گزینههایی است که میتوانید برای مدیریت قند خون مد نظر قرار دهید. به عنوان مثال، یک روز روزه داری در هفته از تکنیکهای روزه متناوب است. روزهداری به روشهای مختلف میتواند برای بدن انسان مفید باشد که از آن جمله میتوان به کاهش مقاومت به انسولین (خطر ابتلاء به دیابت نوع ۲ را کاهش میدهد)، مبارزه با التهاب، کاهش فشار خون و کلسترول، کمک به کنترل وزن، سمزدایی بدن، افزایش تولید سلولهای عصبی جدید و افزایش طول عمر اشاره کرد.
مصرف دوز کم آسپرین
مصرف دوز کم آسپرین در روز میتواند از تشکیل لختههای خون پیشگیری کرده و از این رو، به پیشگیری از حمله قلبی و سکته مغزی کمک کند. مطالعات نشان دادهاند که آسپرین به پیشگیری از حملات قلبی و سکتههای مغزی بیشتر در افرادی که پیشتر این شرایط را تجربه کردهاند، کمک میکند. از آنجایی که بیماری دیابت افراد را در معرض افزایش خطر حمله قلبی یا سکته مغزی قرار میدهد، انجمن قلب آمریکا آسپرین درمانی برای افراد مبتلا به دیابت را توصیه کرده است.
استفاده از مکمل خربزه تلخ
مکملهای خربزه تلخ (Momordica charantia) حاوی ترکیبات ضد دیابت چارانتین، پلی پپتید-پی، و ویسین هستند که میتواند احتمال ابتلاء به این بیماری را کاهش دهد. خربزه تلخ به کنترل سطوح قند خون و همچنین تنظیم فشار خون کمک میکند.
مصرف عصاره دانه قهوه سبز
استفاده از این مکمل نشان داده است که به مدیریت دیابت از طریق کاهش تجمع محصولات زخم بستر چربی بدن و در نتیجه مبارزه با چاقی کمک میکند. نتایج یک پژوهش در هند با حضور شرکت کنندگانی که دارای وزن و سطوح قند خون عادی بودند نیز نشان داد که دوزهای مختلف از مکملهای حاوی عصاره قهوه سبز همگی به کاهش قند خون کمک کرده و دوزهای بالاتر با میزان کاهش بیشتر مرتبط بودهاند.