خواص زردک
خواص زردک؛ از کنترل قند خون تا کمک به لاغری!
دکتر زخم|دکتر زخم - زردک یک نوع هویج است که در طب سنتی و احادیث اهل بیت، خواص بینظیری از آن ذکر شده است. این ریشه خوراکی کاربردهای گوناگونی در پزشکی و سفره ایرانیان داشته است، اما مدتی است که تولید و مصرف آن به شدت کاهش یافته و کمتر در میوه فروشیها یافت میشود. در این مطلب شما را با مهمترین خواص زردک و همچنین طبع آن آشنا میسازیم.
برای دسترسی سریع به مطلب مورد نظر خود، از فهرست موضوعی زیر کمک بگیرید.
- زردک
- خواص
- طبع زردک در طب سنتی
زردک
زردک یکی از سبزیجات پرخاصیت زمستانی است که به نامهای مختلف شناخته میشود. این سبزی به هویج ایرانی یا جزر نیز معروف است. زردک شکلی کاملا شبیه به هویج فرنگی (نارنجی) دارد، با این تفاوت که رنگ آن زرد است. این سبزی در مناطقی از ایران مانند قم و کاشان کشت میشود و در فصل زمستان قابل برداشت است. جزر یا همان هویج ایرانی دارای کلسیم و فسفر زیادی بوده و علاوه بر خواص هویج، خواصی دارد که در طب سنتی ایرانی بر آن تاکید شده است.
مهمترین خواص زردک
۱. خواص زردک در بارداری
در ساکارز طول دوران بارداری مواد مغذی و ویتامینها برای رشد جنین لازم و ضروری است. زردک یکی از این مواد غذایی است که در دوره بارداری خواص زیادی برای جنین دارد و میتواند به تأمین ویتامین بدن خانمهای باردار کمک کند. همچنین زردک سرشار از اسید فولیک یا ویتامین B9 بوده و مصرف آن از اختلالات مادرزادی جلوگیری خواهد کرد؛ بنابراین اگر باردار هستید، پیشنهاد میکنیم این سبزی سرشار از فولات یا فولیک اسید را مصرف کرده تا مواد مورد نیاز و مغذی به جنین برسد. به علاوه زردک خطر بروز عفونتها و سقط جنین را کاهش میدهد. مصرف منظم این سبزی، برای تولید شیر بیشتر و کیفیت آن کمک کننده است.
بیشتر بدانید: بهترین رژیم غذایی بارداری (بایدها و نبایدهای تغذیه در دوران بارداری)
۲. خواص زردک برای چشم
زردک حاوی بتاکاروتن بوده که در کبد به ویتامین A تبدیل میشود. این ویتامین نیز به رنگدانهای به نام رودوپسین تبدیل میشود که برای دید شبانه ضروری است. میزان زیاد ویتامین A که در زردک وجود دارد، به سلامت شبکیه چشم کمک میکند. در واقع میتوان گفت بتاکاروتن از بروز مشکلات بینایی مانند آب سیاه پیشگیری میکند. این ماده همچنین در درمان شبکوری نیز مؤثر است.
۳. خواص زردک در کنترل قند خون
زردک دارای کالری و قند نسبتا کمی بوده و در عین حال مواد مغذی و مواد ضروری برای بدن را داراست؛ بنابراین این سبزی مغذی به تنظیم قند خون کمک کرده و بیماری دیابت را کنترل میکند. در واقع زردک دارای فیبر حلّال و غیرحلّال بوده که موجب پایین آوردن کلسترول خون و کاهش خطر ابتلا به بیماری دیابت خواهد شد.
۴. خواص زردک برای بیماری های قلبی عروقی
یکی از مواد غذایی مفید برای پانسمان عسل کاهش کلسترول بد خون، زردک است؛ مصرف زردک، به علت داشتن مقادیر بالایی از فیبر، باعث کاهش کلسترول بد خون و افزایش کلسترول خوب خون در بدن شده و از لخته شدن خون و ابتلا به بیماریهای قلبی و عروقی پیشگیری میکند.
۵. خواص زردک در کاهش آسیب به DNA
همانگونه که اشاره شد، زردک منبع غنی از بتاکاروتن بوده که این ماده مانع از آسیب به DNA لنفوسیتی، به ویژه در افراد سیگاری که در معرض ابتلا به سرطانهای مختلف هستند، میشود.
۶. خواص زردک در سرماخوردگی
زردک یا هویج ایرانی تقویتکننده سیستم ایمنی بدن است. در صورتی که میخواهید در برابر انواع سرماخوردگیها و بیماری آنفولانزا در امان باشید، حتماً از این نوع هویج استفاده کنید. لازم به ذکر است که این ماده منبع غنی از آنتی اکسیدان و ترکیبات ارگانیک بوده که بدن را در برابر بیماریها حفاظت خواهند کرد.
۷. خواص زردک برای لاغری
زردک از آزاد شدن هورمون گرلین (هورمونی که محرکِ احساس گرسنگی در بدن است و از سلولهای سقف معده و سلولهای پانکراس ترشح میشود) پیشگیری میکند. شما با خوردن زردک، کمتر احساس گرسنگی خواهید کرد. از این رو، برای داشتن وزنی مناسب میتوانید زردک را جایگزین هویج نارنجی برای پخت غذا یا تهیه سالاد کنید. همچنین به غذاهای چرب و سنگین مقداری زردک له شده اضافه کنید تا کالری دریافتی شما را به نصف کاهش داده و مقدار بیشتری فیبر، جذب بدن کنید.
همچنین بدانید: لاغری شکم و پهلو در یک هفته
۸. خواص زردک در حفظ سلامت پوست و مو
زردک سرشار از آنتیاکسیدانها و عنصر پتاسیم است. این مواد به بازسازی سلولها کمک کرده و نمایندگی سوربکت در نتیجه درخشش طبیعی پوست و مو را حفظ میکند.
۹. خواص زردک در ریکاوری بدن
اشاره شد که هویج ایرانی سرشار از پتاسیم است. این عنصر نیز موجب گشاد شدن رگهای خونی و افزایش اکسیژنرسانی به سلولها و عضلات میشود. علاوه بر این، زردک سبب دفع مواد سمی و مضر از بدن شده و ریکاوری بدن را سرعت میبخشید.
۱۰. خواص زردک برای کودکان
غذاهای موثر برای رشد کودکان و نوجوانان باید توسط والدین مورد توجه قرار بگیرد. در این میان زردک منبع غنی از ویتامین A و سرشار از ویتامینهای دیگر نظیر گروه B کمپلکس و E است. این سبزی از نظر مواد معدنی پر بار بوده و حاوی کلسیم، مس، منیزیوم، پتاسیم، سدیم، فسفر، کلر، سولفور و آهن است. زردک با دارا بودن عناصر موجود در خود، میتواند نقش پررنگی در رشد کودکان داشته باشد. به علاوه ویتامین A موجود در زردک به رشد استخوانها و دندانها، حفظ سلامتی بافتهای بدن و حفظ عملکرد طبیعی غدههای کودکان کمک میکند.
۱۱. خواص زردک برای مردان
مصرف زردک یا هویج ایرانی، باعث تقویت قوای جنسی مردان میشود. محققان به این نتیجه رسیدهاند که مصرف زردک خام برای مردان میتواند بر کیفیت اسپرم آنها تأثیرگذار باشد. به گفته آنان، مردان باید حداقل هفتهای ۲ بار زردک مصرف کنند. همچنین مردان بالای ۳۰ سال که تشکیل خانواده دادهاند باید به خوردن هویج اهمیت زیادی دهند.
۱۲. خواص زردک برای زنان
کاهش میل جنسی در زنان دلایل مختلفی دارد؛ اما ویتامین C موجود در زردک باعث رفع بیمیلی جنسی در بانوان میشود. همچنین زردک دارای عناصری مانند آهن، فسفر و منیزیم بوده که در ساخته شدن خون و بافتها ضرورت دارند؛ بنابراین در درمان کمخونیها و به ویژه رفع کم خونی دختران سوربکت چیست در زمان بلوغ بسیار مؤثر است. شایان ذکر است که خیسانده و دمکرده بذر زردک، زایمان را تسریع و میزان شیر را افزایش میدهد. همچنین این سبزی بهطور خفیفی دارای اثر قاعدهآور بوده و میتواند گرههای قاعدگی را برطرف کند. علاوه بر این، زردک به علت دارا بودن تعدادی از استروژنها، روی دستگاه تولید مثل زنان تأثیر هورمونی دارد.
۱۳. خواص زردک در مشکلات تنفسی و آسم
زردک در درمان آسم و رفع بیماریهای سینه و گرفتگی صدا بسیار مفید است. این سبزی همچنین در بهبود و درمان ناراحتیهای تنفسی نظیر سرفه، درمان درد سینه و ذاتالریه نقش پر رنگی دارد.
طبع زردک در طب سنتی
طبع زردک گرم و تر بوده و این سبزی دارای رطوبت بسیار خوب و به اصطلاح فضیله است. خوردنیهایی که این خاصیت را دارند، در طب سنتی جزء بهترین خوراکیها به شمار میروند؛ بهطوری که خاصیت غذایی داشته و میتوانند جایگزین مواد غذایی شده و همچنین تأمینکننده مواد مفید و لازم برای بدن باشند.
همچنین بدانید: طبع سرد و گرم چیست و چگونه طبع خود را بشناسیم؟
سخن پایانی
در این مطلب به بررسی خواص بینظیر هویج ایرانی پرداختیم. بهتر است حالا که با خواص این سبزی شگفتانگیز آشنا شدید، آن را به رژیم غذایی خود اضافه کرده و از پخته یا خام آن استفاده کنید. البته باید اشاره داشت که مصرف خام زردک بهتر است؛ زیرا در اثر پختن مقداری از ویتامینهای آن از دست پانسمان جراحی سوربکت میرود. همچنین در انتها، پیشنهاد میکنیم با خواص هویج سیاه نیز در دکتر زخمآشنا شوید. آیا شما از خواص دیگر زردک مطلع هستید؟ به نظر شما بهترین روش مصرف آن چگونه است؟ لطفاً تجربیات خود را با کاربران دکتر زخمبه اشتراک بگذارید.