خواص ویتامین E
ویتامین E نام کلی برای مجموعه ترکیباتی است که در بافت های گیاهی و حیوانی یافت می شود، هر چند که همه خواص
این ماده به «توکوفرول» موجود در آن خلاصه نمی شود، اما خاصیت آنتی اکسیدان این ماده به طور مستقیم به فعالیت بیولوژیکی پانسمان زتوویت دی آلفا توکوفرول باز می گردد.
s="text desc-news">به گزارش ، علوفهها، یونجه، شبدر و برگهای سبز اغلب دارای مقدار بالایی از ویتامین E است.؛ همچنین دانههای روغنی خام مقدار بالایی از این ماده را دارا هستند، در حالی که میزان این ویتامین در دانههای روغن کشی شده ناچیز است.
میزان سلولز رطوبت هوا و همچنین میزان زمان نگهداری در کارایی ویتامین E موثر است. اغلب گیاهان و غلاتی که به مدت طولانی به صورت سیلو نگهداری میشود، از میزان ویتامین E موثر آنها کاسته میشود.
نقش های فیزیولوژیک ویتامین E
ویتامین E خاصیت ضد مسمومیت در متابولیسم سلولها داشته، از فعالیت عوامل سمی جلوگیری زتوویت می کند و همچنین دارای خاصیت آنتی اکسیدانی است.
بر طبق مطالعاتی که صورت گرفته است، ارتباط نزدیکی بین سلنیم و کارکرد ویتامین E وجود دارد؛ در حالی که ویتامین E از اکسیداسیون دیواره های سلولها جلوگیری می کند، سلنیوم باعث میشود تا سوپراکسیدها دچار تغییر ماهیت شده و کارایی خود را از دست بدهد.
اثرات ویتامین E
- کنترل متابولیسم هورمونها از طریق لوب داخلی غده هیپوفیز
- ثبات غشای سلولها به ویژه در بافت قلب و عضلات اسکلتی
- گسترش و کنترل فعالیت تخمدان ها
- تحریک تولید آنتی بادی ها در بدن و افزایش مقاومت نسبت به بیماریها
- آماده سازی بدن برای بارداری
«زهره فیروزی»، کارشناس ارشد بهداشت و ایمنی مواد غذایی، دانشکده تغذیه و علوم غذایی، دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی شیراز