خواص کتیرا
کتیرا صمغی است که به صورت طبیعی یا در اثر شکاف دادن بافت ساقه گونه هایی از گون به دست می آید. ایران مهمترین تولیدکننده کتیراست.
به گزارش ، صمغ کتیرا،تراوه خشک شدة طبیعی حاصل از برخـی گونههای Astragalus بوده و به عنوان یک هیدروکلوئید با کیفیت، در فهرست GRAS قرار دارد.
کتیـرا پانسمان زتوویت مـاده ای سـخت، مقاوم، بدون بو و کمی شیرین دارای رنگهای سفید تا قهوه ای بوده و به راحتی قابل پودر شدن است. صمغهای ترشحی، در زمره قـدیمیتـرین عوامـل قـوام دهنده و پایدارکننده به شمار میروند. استفاده روز افزون ایـن مـاده در صـنایع مختلـف آن را بـه صـورت مـاده ی ارزشـمند اقتصادی تبدیل کرده است. انتخاب واستفاده از صمغهادر فراینـدهای مختلـف مسـتلزم زتوویت شناسایی ترکیبات موجود در آنها اسـت.آلکـانهـا بیشـترین ترکیبهای موجود در صمغ کتیراست.
پولگون، ترکیـب دیگـر عصاره صمغ کتیرا گونـه Astragalus calliphysa Bge اسـت. این ترکیب در بسیاری از روغنهای اسانسـی بـا درصـد قابـل توجهی وجود دارد. پولگون دارای خاصیت ضد بـاکتری و ضـد درد است، به ویژه اینکه روی سوشهای مختلف سالمونلا مؤثر میباشد پولگون قادر است از رشد کاندیدا آلبیکانس سلولز و سالمونلا جلوگیری نماید.
همچنین اثر ضد درد این صمغ به ترکیب پولگون نسبت داده شده است که از طریق مهار اسید آراشیدونیک اسید و سنتز پروستاگلندینها و اثر بر اپیوئیدها می باشد.ترکیب دیگر ژرانیول موجود در این صمغ است که اثرات ضد باکتریـایی و ضد قارچی از خود نشان میدهد.که این تاثیر به خاطر وجود ترکیب کارواکرول می باشد. کارواکرول داری طیف وسیعی از اثرات ضد میکروبی است.
این ماده باعث مهار فعالیت ATPase و افزایش نفوذپذیری غیراختصاصی غشای سلول باکتری میشود و نه تنها خود باعث مهار جمعیت میکروبی میشود بلکه با افزایش نفوذپذیری غشاء باکتریها، آنها را نسبت به سایر مواد ضد باکتری حساس و آسیب پذیر مینماید.
موضوع مهم دگر در مورد کارواکرول اثرات ضد التهابی و ضد دردی آن است که قابلیت مهار التهاب و تخفیف پروسههای تخریبی ناشی از آن را دارد. بنابراین با توجه به ترکیبـات موجود در عصاره ایـن صـمغ پتانسـیل بـالقوه بـرای در زمینه پزشکی و صنایع غذایی دارد.