راهای جلوگیری از ترس از آسانسور
برای غلبه بر ترس از آسانسور چکار کنیم؟
ترس از آسانسور
دکتر زخم| سرویس روانشناسی - ترس از آسانسور میتواند بر روی کار و روابط اجتماعی افراد تاثیر بگذارد. این حس ترس ممکن است خفیف یا شدید بوده و موجب استرس و اضطراب شود. در این مقاله به راهکارهایی برای مقابله با ترس از آسانسور اشاره خواهیم کرد.
در این مطلب میخوانید:
در این مطلب میخوانید:
- علت ترس از آسانسور
- روش مقابله با ترس از آسانسور
- استفاده از تکنیکهای آرمیدگی برای درمان ترس از آسانسور
علت ترس از آسانسور چیست؟
به طور کلی میتوان ترس از آسانسور را به شرایط زیر نسبت داد.
تنگناهراسی یا کلاستروفوبیا
کلاستروفوبیا به معنای ترس از محیطهای بسته است. فضای بسته آسانسور ممکن است باعث بروز واکنشهای مرتبط با تنگناهراسی هیدروژل شود.
گذرهراسی یا آگورافوبیا
در این بیماری، فرد از موقعیتها و شرایطی که باعث بروز حمله عصبی یا احساس به دام افتادن در او میشود، اجتناب میکند. افراد مبتلا به گذرهراسی معمولا از مکانهای شلوغ دوری میکنند و دچار مشکلاتی مثل ترس از رانندگی می شوند. بسیاری از آنها مشکلی با آسانسور ندارند. با وجود این، چون وضعیت آسانسور طوری است که فرار از آن مشکل است، این احتمال وجود دارد که افراد مبتلا به آگورافوبیا از آسانسور استفاده نکنند.
داشتن خاطرۀ بد
افرادی که تجربه گیر کردن در آسانسور را دارند، ممکن است دچار هراس از آسانسور شوند.
روش مقابله با ترس از آسانسور
شما باید یاد بگیرید که به تدریج و به آرامی با ترس خود از آسانسور روبرو شوید. بدین منظور میتوانید از راهکار زیر استفاده کنید.
۱. تهیه فهرست
ابتدا تمام مراحلی را که شامل سوار شدن به آسانسور میشوند، فهرست کنید. با این کار میتوانید به شکلی هدفمند و گام به گام بر ترس خود غلبه کنید. در فهرست خود موارد زیر را بگنجانید:
- رفتن به مکانی جدید و تصمیم گیری برای استفاده از آسانسور یا پلکان
- فشار لوزالمعده دادن دکمه آسانسور و انتظار برای رسیدن آن
- بررسی جمعیت داخل آسانسور
- قدم گذاشتن به داخل آسانسور
- انتخاب طبقهای که میخواهید بروید
- تماشای باز و بسته شدن درِ آسانسور
۲. تنظیم مجدد فهرست
اکنون لیست مورد نظر خود را بر اساس اولویتهایتان دوباره تنظیم کنید. بدین معنا که در ابتدا کارهایی را انجام دهید که کمتر شما را میترسانند. برای مثال، احتمالا ترس از فشار دادن دکمه آسانسور کمتر از قدم گذاشتن به داخل آن است.
۳. تمرین مراحل نوشته شده در فهرست
به تدریج و قدم به قدم مراحل لیست خود را تمرین کنید. هر کدام از آن مراحل را آنقدر تکرار کنید تا ترس و اضطرابتان کاهش پیدا کند.
- از ترس و اضطراب خود فرار نکنید. این کار فقط منجر به تقویت احساس ترستان میشود.
- در ابتدا بهتر است از آسانسوری خالی برای تمرین استفاده کنید تا کمتر دچار حس آشفتگی و اضطراب شوید.
- اگر نگران این هستید که ممکن است در آسانسور گیر کنید و دچار حمله عصبی شوید، بهتر است به هنگام تمرین با خود آب و کمی خوراکی ببرید.
۴. خرید قطره فروزومال آسانسورهای مختلف را امتحان کنید
شاید شما در آسانسورهای شیشهای احساس بهتری داشته باشید، بنابراین تمرین را با آنها شروع کنید. سپس به تدریج انواع دیگر آسانسور را امتحان کنید.
۵. از دوستان خود کمک بگیرید
اگر میترسید در ابتدا به تنهایی وارد آسانسور شوید، از یکی از دوستانتان بخواهید تا شما را همراهی کند. پس از مدتی سعی کنید این کار را به تنهایی انجام دهید.
۶. صبور باشید
توجه داشته باشید که برای غلبه بر ترس از آسانسور باید به طور مرتب تمرین کنید و این کار زمان خواهد برد. بسته به شدت ترس و میزان تمرین شما، ممکن است چند هفته تا چند ماه طول بکشد تا کاملا بر ترس خود غلبه کنید. هر چه بیشتر تمرین کنید، احتمالا زودتر نتیجه خواهید گرفت.
استفاده از تکنیکهای آرمیدگی برای درمان ترس از آسانسور
استفاده از تکنیکهای زیر میتوانند به کاهش ترس شما از آسانسور کمک کنند.
تکنیک تنفس عمیق
در زمان استرس و اضطراب، ممکن است به نفس نفس بیفتید. تنفس آرام و عمیق میتواند به کاهش تاثیرات فیزیکی ترس کمک کند. بدین منظور مراحل زیر را دنبال کنید:
- صاف بایستید و یک دست را روی سینه و دست دیگر را روی شکمتان قرار پانسمان زخم دهید.
- به مدت چهار ثانیه از بینی نفس بکشید. در این حالت دست روی شکم باید بالا آمده و دست روی سینه بیحرکت بماند.
- به مدت هفت ثانیه نفستان را نگه دارید. در ثانیه هشتم نفستان را رها کنید. همانطور که نفستان را بیرون میدهید، دست روی شکمتان باید به آرامی به سمت داخل برود.
- تا زمانی که به آرامش برسید، این کار را انجام دهید.
استفاده از جملات تأکیدی مثبت
اگر در آسانسور دچار اضطراب شدید، به خود جملاتی از قبیل «من قبلا هم در این وضعیت بودهام و اتفاقی برایم نیفتاده است» یا «طبق آمار، آسانسور خطری ندارد» را بگویید.
حواس خود را پرت کنید
برای مثال سعی کنید از ۱۰۰ تا صفر را بشمارید. یا با موبایل خود بازی کنید.
کلام آخر
اگر ترس از آسانسور آنقدر در شما شدید است که روشهای گفته شده در این مقاله کمکی به شما نمیکنند، حتما باید از یک متخصص کمک بگیرید. آیا شما هم از سوار شدن به آسانسور میترسید؟ از چه راهکارهایی برای غلبه بر ترس خود استفاده کردهاید؟ لطفا نظرات و پرسشهای خود را درباره این مقاله با ما و دیگر مخاطبان دکتر زخمبه اشتراک بگذارید.
پیشنهاد میکنیم پماد سوختگی مطلب موقع گیر کردن در آسانسور چه کار کنیم و چگونه دیگران را مطلع سازیم؟ را نیز در سایت دکتر زخمبخوانید.
برگرفته از: wikihow و .verywellmind