شربت اپیوم چیست
درباره شربت اپیوم (شربت تریاک)، چه می دانید؟!
شربت
دکتر زخم|دکتر زخم - اعتیاد یک بیماری است که نیاز به درمان جدی دارد. بسیاری از معتادان فکر میکنند هر زمان که بخواهند میتوانند مصرف مواد را ترک نمایند. آنها بر این باورند که بر روی مصرف مواد مخدر خود کنترل کامل دارند. اما واقعیت چیز دیگری است و هر چقدر زمان بگذرد؛ ترک آن سخت و سختتر میشود. به این منظور داروهایی با عنوان داروهای ترک اعتیاد در بازار وجود دارند که هر روز با اسامی جدیدتری وارد میشوند اما اینکه این داروها تا چه اندازه میتوانند به روند ترک اعتیاد فرد کمک کنند و آیا سود آنها بیشتر از ضررشان است یا خیر یکی از سوالهایی است که پاسخ به آن نیاز به بررسی بیشتری دارد. یکی از این داروهای ترک اعتیاد شربت اپیوم نام دارد که در ادامه با آن، بیشتر آشنا میشویم.
در این مطلب میخوانید:
- معرفی شربت اپیوم (شربت تریاک)
- عوارض مصرف شربت اپیوم
- مقدار و نحوه مصرف
- نظر وزارت بهداشت در مورد شربت اپیوم
- نکاتی که باید بدانید
معرفی درمان خانگی سوختگی با آب جوش شربت اپیوم (شربت تریاک)
شربت اپیوم (Opium) از داروهای گیاهی ترک اعتیاد است که از مورفین محلول در آب و الکل تشکیل شده است. گفته میشود مصرف این دارو حرکات دستگاه گوارش را کاهش داده و توان عضلانی را افزایش میدهد. اگرچه این شربت بیشتر برای ترک اعتیاد استفاده میشود، اما برای درمان اسهال هم میتواند کاربرد داشته باشد. شربت اپیوم یکی از داروهای ترک اعتیاد برای معتادین به تریاک است، از اینرو گاهی به این دارو “شربت تریاک” هم گفته میشود. به طور کلی میتوان گفت بیمارانی که از سایر درمانهای اعتیاد پاسخ مطلوبی نگرفتهاند و کماکان به مصرف مواد ادامه میدهند کاندیدهای مناسبی جهت درمان با شربت اپیوم (تحت نظر پزشک) هستند.
مقدار و نحوه مصرف
مقدار مصرف دارو را پزشک تعیین میکند. به طور معمول این شربت برای درمان اسهال در بزرگسالان ۰/۶ میلیلیتر، ۴ بار در روز استفاده میشود. مقدار مصرف برای ترک اعتیاد متغیر بوده و به شرایط بیمار بستگی دارد. از اینرو حتما باید توسط پزشک، تعیین گردد.
توجه: در ارتباط با مصرف شربت اپیوم برای ترک تریاک، تاکید بر این است که این دارو تنها در مراکزی عرضه گردد که مجاز به ارائه درمان نگهدارنده بر اساس مقررات وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی هستند. علاوه بر این لازم است که چنین مرکزی سابقه ارائه حداقل یک سال درمان نگهدارنده با متادون پماد مدیکال هانی یا بوپرنورفین را داشته باشد و همچنین طی سابقه کاری خود، لغو پروانه یا شکایت منجر به محکومیت قضایی نداشته باشد.
عوارض مصرف شربت اپیوم برای ترک اعتیاد
از آنجاییکه داروهای ترک اعتیاد بسیار متنوع هستند و احتمال اعتیاد به همان داروی ترک اعتیاد نیز زیاد است، توصیه میشود هرگز بدون مشورت با پزشک و خودسرانه از هیچیک از داروهای ترک اعتیاد استفاده نکنید. هر کدام از این داروها قطعا عوارض خاص خود را دارند و ممکن است وضعیت شما را از آنچه که هست، بدتر کنند و به اصطلاح شما را از چاله به چاه اندازند. بنابراین مصرف خودسرانه هیچ کدام از این داروها، توصیه نمیشود. شربت اپیوم هم از این قاعده مستثنی نبوده و مصرف آن میتواند عوارضی را به دنبال داشته باشد. خارش و قرمزی پوست و بثورات پوستی از عوارض موقت این دارو هستند، اما در صورت طولانی شدن یا شدید بودن این علائم و بروز عوارض همچون یبوست، تهوع و استفراغ، باید به پزشک مراجعه شود.
نظر وزارت بهداشت در مورد شربت اپیوم (شربت تریاک)
نکاتی که در ارتباط با مصرف شربت اپیوم باید بدانید
- از شربت اپیوم (شربت تریاک) نباید بیش از مقدار تجویز شده مصرف شود.
- در صورت داشتن مشکلات روده، اسهال ناشی از مسمومیت، اسهال شدید ناشی از مصرف آنتی بیوتیک و بیماریهای تنفسی، از مصرف این دارو خودداری کنید.
- در صورتی که باردار هستید، قصد باردار شدن دارید یا در دوران شیردهی هستید، درباره مصرف یا عدم مصرف شربت اپیوم باید با پزشک مشورت کنید.
- هر نوع سابقه حساسیت دارویی که داشتهاید را به پزشک اطلاع دهید.
- چنانچه سابقه مشکلاتی از قبیل تنفسی، سابقه ضربه به سر یا مشکلات مغزی، قلبی و فشار خون، مشکلات کبد، کلیه، تیروئید و غده آئرنال، مشکلات گوارشی، مشکلات خلق و خو و بیماری روانی را دارید، قبل از مصرف دارو با پزشک صحبت کنید.
- قبل از مصرف این دارو، فهرست کلیه داروهای انواع پانسمان نقره مصرفی خود را در اختیار پزشک قرار دهید. ممکن است برخی از داروها با شربت اپیوم، تداخل داشته باشند.
- اگر با مصرف شربت اپیوم دچار عوارضی نظیر تاری دید، آبی شدن رنگ لب و ناخن، لرز و عرق سرد، گیجی و توهم و اضطراب، لرزش و تشنج، مشکلات تنفس، اختلال خواب، درد قفسه سینه، افزایش ضربان قلب، تنگ شدن مردمک، تورم پاها، پوست سرد و رنگ پریده، تغییر خلق و خو، خستگی و ضعف غیر معمول، سرفه و یا سرگیجه هنگام تغییر وضعیت ناگهانی شدید، مصرف را قطع و سریعا به پزشک، مراجعه کنید.
- قبل از استفاده از شربت اپیوم باید تاریخ تولید، تاریخ مصرف و پروانه بهرهبرداری آن را بررسی کنید.
- بیمارانی که به خودکشی فکر میکنند یا درمانگر اقدام به خودکشی را برای آنها محتمل میداند، نباید با این شربت اپیوم تحت درمان قرار گیرند.
- بیمارانی که دارای اختلالات شدید روانپزشکی (هر نوع بیماری روانی) هستند، نباید تحت درمان با این دارو قرار گیرند.
جمع بندی
اعتیاد یک بیماری است که به صوت تدریجی ایجاد میشود و نمی توان آن را یک شبه درمان کرد. مسلما ترک اعتیاد به هر مادهای درمان خاص خود را داشته و نیاز به حوصله، اراده، صبر و زمان دارد. ترک ماده تریاک با استفاده از شربت اپیوم (شربت تریاک) امکانپذیر است، اما به شرطی که این کار تحت نظر پزشک و با مقدارهای دقیق تعیین شده توسط پزشک، صورت گیرد. این کار به فرد معتاد کمک میکند که بتواند به دور از آسیبهای احتمالی بعدی و به صورت کاملا اصولی، اعتیاد خود را ترک کند. برای آشنایی با دیگر روشهای ترک اعتیاد توصیه میکنیم مطلب روش های ترک اعتیاد؛ چگونه اعتیاد را ترک کنیم؟ را از دست ندهید.
آیا شما یا قیمت پماد زخم بستر اطرافیانتان از داروهای ترک اعتیاد استفاده کردهاید؟! چقدر اثرگذار بوده است؟! درصورتیکه تجربه مصرف این دارو یا داروهای مشابه را برای ترک اعتیاد داشته و دیدگاهی در این باره دارید، آن را با ما و دیگر خوانندگان دکتر زخمبه اشتراک بگذارید.