علائم دیسک کمر چیست ؟
احساس درد در ناحیه کمر یکی از نگرانی های شایع درباره سلامتی است که معمولا
به گزارش ، احساس درد در ناحیه کمر یکی از نگرانی های شایع درباره سلامتی است که معمولا قابل درمان است. اغلب اوقات، درد ناشی از فتق دیسک است. این اتفاق زمانی می افتد که ماده ژله مانند مهره های ستون فقرات شما به دلیل آسیب دیدگی، استفاده بیش از حد یا پیری شروع به پاره شدن کند. اگرچه فتق دیسک می تواند دردناک باشد، اما تشخیص پزشکی مناسب می تواند به شما کمک کند تا سریع تر بهبود یابید و با علائم خود خداحافظی کنید.
همچنین یک سری برنامه های اندروید طراحی شده اند تا با حرکاتی در منزل، دیسک شما را بهبود بخشند. پیشنهاد می کنیم از آنها غافل نشوید.
بخش اول: تشخیص علائم
1- به درد در ناحیه کمر خود توجه کنید. در بیش تر موارد فتق دیسک در قسمت پایین کمر به وجود می آید. شما در این ناحیه متوجه یک درد شدید یا کسل کننده خواهید شد که ممکن است پس از چند روز بهبود یابد.
- حس درد ممکن است در کمر شما برطرف شود اما به داخل پا کشیده شود.
- ممکن است با فتق دیسک درد نداشته باشید اما اگر شرایط شما این گونه نباشد، پزشک ممکن است در تشخیص بیماری شما با مشکل مواجه شود.
2- مراقب دردی باشید که از پایین کمر به سمت پایین حرکت می کند. همان طور که فتق دیسک بین مهره های شما سر می خورد، می تواند به اعصاب شما فشار وارد کند. این ممکن است باعث درد در پای شما در هنگام راه رفتن شود. حتی ممکن است فقط در پای خود یا از پشت به پایین پای خود احساس درد کنید.
- به این حالت سیاتیک گفته می شود.
3- بی حسی، ضعف یا گزگز شدن در پا یا ساق پای خودتان را بررسی کنید. از آن جا که فتق دیسک ممکن است بر روی اعصاب شما فشار وارد کند، می تواند علائمی در پا و یا ساق پای شما ایجاد کند. این علائم معمولا به سرعت پس از وقوع آسیب اولیه بروز می کنند و در صورت عدم درمان می توانند بدتر شوند.
4- اگر مشکلی در کنترل مثانه یا روده خود دارید، به فکر مراجعه به پزشک باشید. بیش مشاوره زخم بستر تر بیماران مشکلات مثانه یا روده ای نخواهند داشت، اما در صورت وجود می تواند ناشی از فشار فتق دیسک بر روی اعصابی باشد که مثانه یا روده شما را مدیریت می کنند. اگر این اتفاق افتاد باید به دنبال مراقبت های اضطراری باشید. پزشک می تواند به کاهش علائم شما کمک کند.
5- عوامل خطرساز خود را بشناسید. در حالی که هرکسی ممکن است دچار فتق دیسک شود، برخی از افراد در معرض خطر بیش تری قرار دارند. آگاهی از عوامل خطرسازی که در معرض آن ها هستید می تواند ایده بهتری در مورد این که آیا علائم می تواند فتق دیسک باشد یا خیر به شما بدهد. عوامل خطر سازی که ممکن است در معرض آن ها قرار داشته باشید:
- دارای اضافه وزن یا چاقی هستید.
- سیگاری هستید.
- با کمر خود به جای پاهایتان بلند می شوید.
- کمر خود را هنگام بلند شدن می چرخانید.
- از نظر جسمی مشاغلی داشته باشید که به ستون فقرات شما فشار وارد کند.
- اغلب در حال رانندگی هستید.
- سبک زندگی کم تحرکی دارید.
- از نظر سنی بین 30 تا 50 سال هستید.
بخش دوم: دریافت مراقبت های پزشکی
1-با ارائه دهنده خدمات بهداشتی- درمانی خود قرار ملاقات بگذارید. پزشک می تواند تشخیص دهد که شما فتق دیسک دارید یا این که روش های درمانی برای شما تجویز کند. درد خود را برای پزشک توصیف کنید، از جمله جایی که احساس درد می کنید.
- در بیش تر موارد پزشک می تواند فتق دیسک را بدون انجام آزمایش های تشخیصی در مطب خود تشخیص دهد. حتی اگر لازم باشد آزمایش های دیگری نیز انجام شود، دردناک نخواهد بود.
2- یک سابقه پزشکی کامل بیاورید. لیستی از سایر بیماری های خود تهیه کنید تا پزشک بتواند آن ها را به عنوان علت علائم شما بررسی کند. به عنوان مثال، پوکی استخوان می تواند علائم مشابهی ایجاد کند.
- پزشک باید از سابقه خانوادگی شما نیز مطلع شود، زیرا داشتن یک عضو خانواده با فتق دیسک خطر ابتلا به آن را افزایش می دهد.
3- از پزشک خود انتظار داشته باشید که کمرتان را از نظر وجود نقاط حساس بررسی کند. پزشک شما معمولا در امتداد ستون فقرات شما به دنبال مناطق دردناک است. او احتمالا از شما می خواهد که موقعیت خود را تغییر دهید یا به طرفین خود حرکت کنید تا بتواند ایده بهتری در مورد محل درد و تاثیر آن بر شما بگیرد.
4- چشم درد به پزشک خود اجازه دهید یک معاینه عصبی انجام دهد. اگر چه ترسناک به نظر می رسد اما این یک تست غیر تهاجمی و بدون درد در مطب است. پزشک شما میزان عملکرد رفلکس ها و هم چنین رشد عضلات شما را بررسی می کند. سپس تعادل و وضعیت بدن شما را بررسی می شود. سرانجام، بررسی خواهد کرد تا احساسات شما مانند تحمل درد ، لمس یا لرزش چگونه است. نتایج این بررسی ها کمک می کند تا پزشک تشخیص دهد آیا دیسکی دارید که به اعصاب شما فشار وارد می کند یا نه.
- فتق دیسک باعث می شود که ارتباط اعصاب با سایر اعضای بدن دشوارتر باشد، بنابراین ممکن است بدن شما در ثبت درد دچار مشکل شود یا علائم درد زیادی دریافت کند.
5- تست های حرکتی را انجام دهید. پزشک از شما می خواهد که مفاصل خود را خم کرده و به این طرف و آن طرف حرکت کنید. این امر اجازه می دهد تا پزشک متوجه شود شما چقدر کند هستید و آیا می توانید آزادانه و بدون درد حرکت کنید. اگر فتق دیسک داشته باشید، ممکن است بر دامنه حرکتی و مهارت های حرکتی شما تاثیر بگذارد.
6-تست بالا آوردن پا را انجام دهید. پزشک شما را وادار می کند که پشت میز بنشینید. او تا جایی که احساس درد نکنید به آرامی پای شما را بالا می آورد. اگر در حالی که پای شما در زاویه 30 تا 70 درجه است درد داشته باشید، ممکن است مبتلا به فتق دیسک باشید. بعلاوه، اگر در پای خود احساس درد دیگری می کنید، می تواند به معنی درد سیاتیک ناشی از فتق دیسک باشد.
- اگر سن شما بیش از 60 سال باشد این آزمایش ها برای شما دقیق نخواهد بود.
7- برای رد سایر مسائل، رادیوگرافی انجام دهید. اگر پزشک مطمئن نباشد که علائم شما به دلیل فتق دیسک ایجاد شده است، ممکن است با انجام عکس برداری با اشعه ایکس سایر موارد مانند شکستگی استخوان یا تومور را رد کند. دیسک های فتق شده در اشعه ایکس نشان داده نمی شوند.
- پزشک می تواند با استفاده از اشعه ایکس با تزریق ماده رنگی به بدن، فشار روی اعصاب و ستون فقرات شما را جست و جو کند. به این روش myelogram میلوگرام می گویند. در حالی که فشار بر روی اعصاب و ستون فقرات می تواند در اثر سایر شرایط نیز ایجاد شود، اما این روش به پزشک شما کمک می کند تا فشردگی روی اعصاب شما را تشخیص دهد.
- هم چنین ممکن است پزشک از توموگرافی کامپیوتری (سی تی اسکن) استفاده کند که به یک سری اشعه ایکس نیاز دارد تا تصویر دقیق تری برای ارزیابی ایجاد کند.
8- برای تعیین محل فتق دیسک و اعصاب درمان زخم باز تحت فشار، MRI انجام دهید. MRI به پزشک این اجازه را می دهد تا از نزدیک ستون فقرات شما را بررسی کند و بتواند فتق دیسک شما را درمان کند. آن ها نه تنها می توانند موقعیت آن را تایید کنند، بلکه می توانند شدت آن را نیز مشخص کنند. MRI دردناک نیست پس آرام باشید.
9- اگر پزشک به آسیب عصبی مشکوک است، انتظار آزمایش های عصبی را داشته باشید. معمولا مجبور به انجام آزمایشات عصبی نخواهید شد. پزشک شما ممکن است یک سری آزمایشات سرپایی انجام دهد و بر اساس میزان دردی که شما تحمل می کنید به آسیب عصبی مشکوک شود. اگر چه این آزمایش ها دردناک نیستند، اما ممکن است کمی ناراحت کننده باشند.
- پزشک با انجام الکترومیوگرام و آزمایش هدایت عصبی ، تکانه های الکتریکی را به اعصاب شما می فرستد تا ببینید که چقدر پاسخ می دهند. این کار به پزشک اجازه می دهد تا به دنبال آسیب به اعصاب باشد.
بخش سوم: درمان فتق دیسک
1- 1 تا 2 روز استراحت کنید اما نه بیش تر. اگر 2 روز از پاهای خود کم تر استفاده کنید درد شما باید بهبود یابد. بیش از 2 روز هم نباید استراحت کنید، زیرا این کار می تواند علائم شما را بدتر کند. درعوض، بلند شوید و هر نیم ساعت یک بار دور بزنید.
- سرعت خود را کم کنید تا کمر خود را بیش از حد تحت فشار قرار ندهید.
- خم نشوید و چیزی را بلند نکنید. اگر فعالیتی باعث افزایش درد شما می شود، باید از آن اجتناب کنید.
2- برای کنار آمدن با درد NSAIDs (داروهای ضد التهاب غیر استروئیدی) مصرف کنید. اگر فتق دیسک باعث ایجاد درد می شود، NSAID های بدون نسخه مانند ibuprofen (ایبوپروفن)، Advil (ادویل)، naproxen (ناپروکسن) یا Motrin (موترین) می توانند آن را تسکین دهند. فقط در صورت تایید پزشک از آن ها استفاده کنید.
- اگر درد شما هنوز شدید است، در مورد سایر گزینه های تسکین دهنده درد مانند مسکن های تجویز شده با پزشک خود صحبت کنید.
- اگر دچار اسپاسم عضلانی هستید، ممکن است پزشک برای شما شل کننده عضلات تجویز کند.
- از آن جا که داروها می توانند اثرات طولانی مدت ایجاد کنند یا منجر به وابستگی شوند، باید برای مدیریت علائم خود تا حد ممکن کم استفاده کنید.
3- برای کاهش التهاب از پزشک خود در مورد تزریق کورتیزون سوال کنید. پزشک می تواند تورم اطراف مهره ها و اعصاب شما را با corticosteroids (کورتیکواستروئیدها) کاهش دهد. آن ها را به اطراف فتق دیسک شما تزریق می کنند تا از میزان فشار کاسته شود.
- گاهی اوقات پزشک می تواند کورتیکواستروئیدهای خوراکی به شما بدهد تا التهاب را کاهش دهد، اما به اندازه نوع تزریقی آن موثر نیستند.
4- اگر علائم شما بعد از چند هفته بهبود نیافت، فیزیوتراپی انجام دهید. هفته ها پس از شروع درمان، بیش تر افراد شاهد بهبود خواهند بود. اگر این اتفاق نیفتاد، پزشک ممکن است فیزیوتراپی را توصیه کند. فیزیوتراپیست تمریناتی را برای تقویت عضلات کمر و ماهیچه های مرکزی به شما می آموزد.
5- درمان رفع فشار از روی ستون فقرات را امتحان کنید. درمان رفع فشار از روی ستون فقرات یک روش غیر جراحی است که در آن ستون فقرات برای تسکین درد کشیده می شود. اگر شما به درمان رفع فشار از روی ستون فقرات علاقه مند هستید، با پزشک خود صحبت کنید یا به یک متخصص chiropractor (کایروپراکتور) یا osteopath (استئوپات) مراجعه کنید.
- مطالعات محدودی در مورد اثر بخشی درمان رفع فشار از روی ستون فقرات وجود دارد.
6- اگر هیچ روش دیگری جواب نداد، آن موقع باید گزینه جراحی مد نظر قرار بگیرد. تعداد کمی از افراد مبتلا به فتق دیسک نیاز به جراحی دارند، اما اگر هیچ چیز دیگری به کاهش علائم شما کمک نکند، پزشک ممکن است آن را توصیه کند. پزشک قسمتی از بیرون زدگی دیسک را بر می دارد. در موارد نادر، پزشک ممکن است مهره های شما را با هم فیکس کند تا ثابت بمانند یا ممکن است یک دیسک مصنوعی برای شما بگذارد.
- بعد از جراحی، پزشک احتمالا فیزیوتراپی را توصیه می کند.
7- کمر درد خود را کنترل کنید. کمر درد هیچ گونه درد سردرگم کننده ای ندارد، اما روش هایی برای کنترل علائم آن وجود دارد. ممکن است برای همیشه از شر آن خلاص نشوید، اما می توانید با استفاده از TLC (تغییرات شیوه زندگی) میزان درد خود را کاهش دهید.
- از ماساژ استفاده کنید.
- یوگا کار کنید.
- با یک فیزیوتراپ ملاقات کنید.
- از طب سوزنی استفاده کنید
نکات: بیش تر افراد بهبود علائم خود را پس از یک دوره استراحت می بینند.
هشدارها: به محض مشکوک شدن به فتق دیسک به پزشک مراجعه کنید تا بتوانید از مراقبت های مناسب برخوردار شوید. درمان زود هنگام می تواند از وخیم شدن وضعیت شما جلوگیری کند.
به یک متخصص معتبر مراجعه کنید و با کمک مشاوره و ورزشهای موثر می توانید خود را درمان کنید.