مراقب اعصابتان باشيد
از زمان شیوع ویروس کرونا، بیشترین مخاطبان پیام های حاوی تاکید بر رعایت پروتکل های بهداشتی،
به گزارش ، بیماران مبتلا به بیماری های مغز و اعصاب که شاخهها و انواع مختلفی دارند و مسلما با توجه به نوع و شاخه خاص باید مراقبت های خاصی هم برای آنها اعمال شود، از جمله بیمارانی هستند که بیش از دیگران باید حواسشان به کرونا باشد، هرچند این بیماری نشان داده است که می تواند برای هر کسی حتی اگر بیماری مغز و اعصاب نداشته باشد هم، عوارض عصبی بهمراه بیاورد.
دکتر الهام صفری متخصص مغز و اعصاب در گفت و گو با ایسنا درخصوص عوارض نورولوژیک کرونا اظهار کرد: بیماران مبتلا به بیماری های مغز و اعصاب و بیمارانی مانند مبتلایان به ام اس و میاستنیگراویس(نوعی اختلال عصبی عضلانی خودایمنی) که از داروهای سرکوب کننده ایمنی استفاده می کنند، بیشتر در معرض ابتلا به ویروس کرونا قرار دارند.
قبل از فاز التهابی به هیدروتک پزشک مراجعه کنید
وی با تاکید بر اینکه این بیماران باید بیش از سایر افراد پروتکلهای بهداشتی را رعایت کنند و در صورت ارتباط با بیمار مشکوک به کرونا یا در صورت داشتن علائم مربوط به ویروس حتما با پزشک خود مشورت کنند، افزود: عوارض کرونا برای سیستم عصبی بسیار متنوع است؛ طبق مطالعات صورت گرفته شایع ترین این عوارض، سردرد(۲۰ درصد موارد) احساس سبکی سر(۲۱ درصد) و اختلال بویایی و چشایی(۵۰ درصد) بوده اند که حتی در موارد خفیف بیماری هم این عوارض دیده شده است.
دکتر صفری عوارض نورولوژیک دیگر ناشی از کرونا را شامل کاهش هوشیاری، سکته مغزی، تشنج، مننژیت، انسفالیت(عفونت بافت مغز)، میلیت عرضی(درگیری نخاع) و درگیری سیستم عصبی محیطی از جمله گیلن باره(بیماری که باعث فلج پیش رونده اندام می شود) و فلج بل(درگیری عصب حرکتی صورت) بیان کرد و گفت: این علائم اکثرا در موارد شدید بیماری دیده شده است.
وی با بیان اینکه برای پیشگیری از وقوع این عوارض بهترین اقدام مراجعه سریع به پزشک متخصص؛ قبل از شروع فاز التهابی بیماری است، افزود: هفته اول بیماری فاز ویروسی است که ویروس در حال تکثیر است، در هفته دوم فاز التهابی است که سیستم ایمنی بدن عوامل التهابی و ایمنی را آزاد می کند که عامل اکثر علائم عصبی بیماری است، به همین دلیل مراجعه زودهنگام به پزشک می تواند از ایجاد عوارض عصبی شدید پماد مدی هانی جلوگیری کند.
کرونا احتمال حمله در بیماران ام اس را بالا می برد/لخته شدن خون با حمله ویروس به سیستم عصبی
این متخصص مغز و اعصاب اظهار کرد: در کنار این موارد، تاثیر تب و التهاب ناشی از بیماری در تشدید بیماری های زمینه ای که بیمار از قبل به آن مبتلا بوده مثل آلزایمر، پارکینسون، صرع، میگرن بیشتر است و احتمال ایجاد حمله بیماری در بیماران مبتلا به ام اس و میاسنتی گراویس را نباید نادیده گرفت.
وی با تاکید بر اینکه ایجاد عوارض عصبی ناشی از کرونا مکانیسم های مختلفی دارد، گفت: یکی از این عوارض حمله مستقیم ویروس به سیستم عصبی است که می تواند از طریق مهاجرت از اعصاب محیطی به مغز یا از طریق عروق خونی و لنفی باشد. عوارض نورولوژیک بیماری می تواند در اثر افزایش انعقادپذیری خون ناشی از ویروس ایجاد شود که لخته شدن خون و انسداد عروقی را به دنبال دارد.
صفری افزود: راه دیگر ایجاد عوارض عصبی، از طریق اختلال عملکرد قلب و در نتیجه اختلال خونرسانی به مغز یا اختلال عملکرد ریه و اختلال اکسیژن رسانی به مغز است، همچنین حمله سیستم ایمنی بدن که در اثر عفونت فعال شده به سیستم عصبی، یکی دیگر عوارض است که در فاز التهابی بیماری رخ می دهد.
مراقب خشکی مخاط بینی باشید
وی با بیان اینکه اکثرا افرادی در معرض عوارض خطرناک ناشی از کووید بیماری پوستی ۱۹هستند که دیر به پزشک مراجعه می کنند، اظهار کرد: در حالت کلی کرونا در فرد سالم هم می تواند باعث حوادث عروقی مغز از جمله سکته، خونریزی و لخته وریدی مغز شود، اما افرادی که به بیماری شدید مبتلا می شوند و افرادی که بیماری زمینه ای از جمله فشارخون، دیابت، بیماری قلبی و… دارند، بیشتر در معرض خطر هستند و باید مراقبت های بیشتری از خود داشته باشند.
این متخصص مغز و اعصاب بیان کرد: در مورد عوارضی مثل سکته مغزی، سندروم گیلن باره(حمله سیستم ایمنی بدن به سیستم عصبی)، کاهش هوشیاری و اینگونه عوارض خطرناک، بیمار قطعا باید بستری و درمان شود و ممکن است در این عوارض خطرناک مثل هر نوع دیگر سکته مغزی عوارض پایداری از جمله فلج اندام، اختلال تکلم و…برای بیمار باقی بماند.
وی تصریح کرد: تغذیه سالم قطعا در پیشگیری از کرونا موثر است و رژیم غذایی کم نمک، کم چرب و کم قند، بعد از ایجاد عوارض، قطعا از پیشرفت یا تکرار بیماری جلوگیری خواهد کرد، ورزش منظم و سبک و هم چنین فیزیوتراپی می تواند در بهبود علائم بیماران بعد از ایجاد عوارض نورولوژیک موثر باشد، همچنین در مورد اختلال حس بویایی، بیمار باید اطمینان خاطر داشته باشد که ممکن است ماه ها به طول بینجامد ولی برگشت پذیر است، البته جلوگیری از خشکی مخاط بینی و همچنین بو کردن موادی با بوی تند مثل عطر تند، لیمو ترش، نعنا، اکالیپتوس و… می تواند کمی کمک کننده باشد.
سردرد عارضه اولیه کووید۱۹/پس از استفاده طولانی از ماسک، نفس عمیق بکشید
صفری با تاکید بر اینکه این کار در بیمارانی که درگیری ریوی و تنگی نفس یا سردرد دارند ممکن است باعث تشدید تحریک ریوی و تشدید سردرد شود که باید احتیاط لازم مدنظر قرار گیرد، افزود: سردرد می تواند عارضه اولیه کووید ۱۹ باشد به این شکل که در بیماران مبتلا به میگرن یا سردرد تنشی یا هر نوع سردردی، کرونا می تواند باعث تشدید و تکرار سردرد شود.
وی بیان کرد: سردرد می تواند علامتی از عارضه مهمتر مثل لخته وریدی مغز یا مننژیت باشد، به همین دلیل توصیه می شود حتما بیمار توسط نورولوژیست ویزیت شود و در صورت طول کشیدن سردرد تصویربرداری از مغز انجام گیرد، همچنین در صورت ایجاد سردرد اولیه ناشی از کرونا و رد سایر علل، نوشیدن مایعات فراوان و استفاده از مسکن ساده، خواب و استراحت کافی و اطمینان خاطر بیمار، تنها موارد مورد نیاز برای درمان است.
این متخصص مغز و اعصاب با بیان اینکه در کنار موارد مذکور و جدا از بحث ابتلا، استفاده از ماسک و استنشاق دی اکسید کربن بازدمی می تواند باعث ایجاد سردردهای تنشی یا تشدید میگرن شود، گفت: برای جلوگیری از این شرایط توصیه می شود که در صورت استفاده طولانی مدت از ماسک، فرد به صورت متناوب به محیط باز رفته و نفس عمیق بکشد، همچنین این مورد می تواند باعث ایجاد غلظت خون شود که خود می تواند هر نوع سردردی را تشدید کند، بویژه در آقایان و افرادی که سیگار یا مواد مخدر مصرف می کنند، اهدا یا فصد منظم خون توصیه می شود.
منبع: ایسنا