مطمئن ترین واکسن کرونا کدام است ؟
محقق اصلی پروژه تولید “واکسن ایرانی کرونا” با اشاره به اینکه ورود
دکتر مینو محرز با بیان اینکه تزریق واکسن ایرانی فعلا روی 21 نفر انجام شده و قرار است این هفته 14 نفر بعدی برایشان تزریق واکسن صورت گیرد، به خبرنگار گفت: باید واکسن به طور کامل به 56 نفر در فاز اول تزریق شود تا بتوان نتیجه گیری کلی و نهایی در خصوص عوارض و اثرات واکسن داشته باشیم اما فعلا فقط می توانم بگویم که تا الان عارضه مهمی نداشته است.
تزریق واکسن در فاز دوم بر روی افراد بالای 50 سال
وی خاطرنشان کرد: پس از تزریق کامل دو دوز واکسن به 56 نفر در فاز اول، داده ها و نتایج این فاز را بررسی و اعلام می کنیم و اگر تأیید نهایی صورت گیرد، مرحله دوم را با تعداد بیشتری یعنی حداقل 300 نفر شروع می کنیم.
او افزود: شرایط تزریق شوندگان در فاز دوم با فاز اول کمی متفاوت خرید کرم نیکا است و تعدادی تزریق بر روی افراد حدود 70 سال نیز خواهیم داشت در صورتیکه فاز اول تست بالینی فقط محدوده سنی 18 تا 50 سال را شامل می شد.
محرز گفت: تا پایان امسال اگر مشکل خاصی پیش نیاید تست بالینی فاز 1 و 2 واکسن ایرانی به اتمام خواهد رسید و اگر همه چیز خوب پیش برود امیدواریم که بتوانیم خرداد 1400 واکسن ایرانی تأیید شده را برای تولید انبوه را ارائه دهیم.
علاوه بر اثرگذاری، بی خطر بودن واکسن هم مهم است
محقق اصلی پروژه تولید “واکسن ایرانی کرونا“ تأکید کرد: اصولا برای واکسنی که اثربخشی بالای 50 درصد داشته باشد، ارزش قائل می شوند و هر چه این درصد بالاتر باشد بهتر است و می توان به استفاده از آن برای کنترل بیماری امیدوار بود.
وی اضافه کرد: روز به روز عوارض بیشتری را پس از تزریق واکسن ها در کشورهای مختلف گزارش می کنند و مکانیزم آن هم این است که آنتی ژن را در محفظه ای می گذارند و این محفظه اگر زودتر از اینکه وارد سلول شود ، باز شود خطر مرگ دارد زیرا لخته ایجاد می کند. بنابراین تکنیک خیلی جدیدی برای تولید واکسن کرونا ایجاد کرده اند اما زمان می خواهد که بتوان آن را ارزیابی کرد.
محرز داروی ضد درد دکتر رزاقی با بیان اینکه علاوه بر اثرگذاری واکسن، بی خطر بودن آن نیز مهم است، به گفت: به دلیل احتیاج جوامع، برخی واکسن ها تأیید اورژانسی سازمان بهداشت جهانی را گرفته و تزریق در برخی جمعیت ها ایجاد شده است. البته در این بین متأسفانه بازار تجاری واکسن کرونا هم به راه افتاده است.
واکسن آسترازنکا هم اثرگذار است هم کم عارضه
عضو کمیته علمی ستاد مقابله با کرونا در خصوص شرایط واکسن های تولید شده در جهان ادامه داد: واکسن آسترازنکا که در سوئد ساخته می شود امتحان خود را سال هاست پس داده و اثرگذاری خوبی داشته و کم ضرر و کم عارضه بوده است.
وی تصریح کرد: واکسن های فایزر و مدرنا نیز شرایط نگهداری خاصی دارند، یخچال های مخصوص می خواهند و نقل و انتقال راحتی ندارند و چون امتحان خود را پس نداده اند زیاد نمی توان روی آن ها سرمایه گذاری کرد. یک سری واکسن هم توسط ویروس ضعیف شده و کشته شده تولید شده مانند واکسن های ایرانی، چینی، روسیه و کوبا که مکانیزم ساخت این ها یکی است.
چرا واکسن های چینی، روسی و کوبایی فعلا مورد تأیید نیستند؟
این متخصص عفونی در رابطه با بیماری صرع واکسن چینی و روسی و کوبایی یادآور شد: واکسن چینی تأییدیه سازمان جهانی بهداشت را فعلا نگرفته، روسیه هم واکسنش را نمی خواهد به جایی برای تأیید ارائه دهد و کوبا هم هنوز در مرحله دوم تست بالینی است و هنوز نباید وارد ایران شود چون ما نمی خواهیم مردم ما موش آزمایشگاهی بشوند.
دکتر محرز در خصوص اینکه ورود واکسن از شرکت های خارجی برای گروه های حساس و پر خطر باید دو شرط داشته باشد، افزود: هم مورد تأیید و کم عارضه باشند و هم اینکه باید خیلی زود به ما برسد نه اینکه پول واکسن را بدهیم و مثلا تیر ماه به دست ما برسد چون دیگر فایده ندارد.
او عنوان کرد: مثلا ایتالیا از فایزر شکایت کرده چون فایزر به قولش عمل نکرده و گفته فعلا نمی توانم واکسن بدهم. بنابراین فعلا کشور و شرکتی وجود ندارد که بگوید میلیون ها دوز واکسن دارم و همه بتوانند راحت خرید کنند. اینقدر داوطلب واکسن زیاد است که تقریبا می توان گفت خیلی بعید است که یک شرکت، واکسن آماده داشته باشد و پس از پرداخت پول سریعا واکسن را تحویل دهد.
وی به گفت: حتی اگر چین و روسیه هم همین الان آماده تحویل واکسن داشته باشند، چون هنوز تأییدیه از سازمان بهداشت جهانی و نهادهای مربوط را ندارند و امتحان خود را پس نداده اند، ما توصیه نمی کنیم واکسنی که هنوز تایید نشده وارد کشور شود.
افکار ضد واکسن به سلامت جامعه لطمه می زنند
عضو کمیته علمی کرونا تنها واکسن مورد تأیید و کم خطر را همان واکسن آسترازنکا دانست که در سوئد ساخته می شود و اشاره کرد: اگر این شرکت تعدادی دوز واکسن آماده برای کادر درمان داشته باشد که درگیر زیادی با بیماران دارند، بسیار خوب است و می توان کم خطر بودن آن را تأیید کرد.
مینو محرز در رابطه با افکار ضد واکسن هم اظهار کرد: یک عده هستند که افکار ضد واکسن دارند و نه تنها در ایران بلکه در تمام دنیا وجود دارند و می گویند که نباید واکسن تزریق شود و اعتقاد آن ها به سلامت جامعه لطمه می زند، من با این گروه کلا مخالفم چون اعتقاد دارم واکسن برای پیشگیری از بیماری های عفونی نجات بخش است زیرا امکان مرگ بر اثر بیماری های عفونی چون کرونا بالاست.
او در رابطه با اینکه ایا کرونا در نهایت شبیه سرماخوردگی خواهد هم بیان کرد: نمی توانیم بگوییم ویروس کرونا بعدها در حد یک سرماخوردگی ساده باقی خواهد ماند چون می بینیم که هنوز جهش هایی را به ضرر ما داشته و بیماری زایی آن هر روز شدیدتر می شود و تنها راه آن واکسیناسیون تمام دنیاست.
محقق اصلی پروژه تولید “واکسن ایرانی کرونا“ به گفت: یکی از نگرانی های ما این روزها افزایش تجمعات و فشارها برای باز شدن مدارس و تالارهای عروسی و غیره است و تنها راه کنترل و کاهش تلفات تا رسیدن واکسن همچنان رعایت فاصله فیزیکی، زدن ماسک صحیح و شستن دست خواهد بود.
گفتگو: مشکات سخاوتی