نشتی معده در جراحی لاغری اسلیو چیست
به گزارش :
جراحیهای لاغری یکی از سریعترین روشها برای رسیدن به وزن دلخواه است، امروزه این نوع جراحیها با توجه به شیوه انجام گرفتن و عوارض کمی که دارند بهترین راه برای درمان چاقیهای مفرط است که سلامت فرد مبتلا را به مخاطره میاندازد. عملهای جراحی لاغری شامل اسلیو معده، حلقه معده، بایپس معده و بالون معده میشود. در این مقاله قصد داریم به یکی از رایج ترین جراحی های لاغری یعنی “اسلیو معده” و شایعترین عارضه این عمل ” نشتی معده” بپردازیم.
عمل اسلیو معده چیست؟
در این شیوه جراحی که به صورت لاپاروسکوپی صورت میگیرد بخش عمدهای از حجم معده (چیزی در حدود 80 درصد حجم معده) برداشته میشود و قسمت باقیمانده با جراحی پوست منگنه دوخته شده و معده به شکل یک موز کوچک یا آستین باریک در میآید، نامگذاری این عمل جراحی با نام ” اسلیو” نیز به همین دلیل است، به این ترتیب حجم و کالری غذایی وارد شده به معده کاهش پیدا کرده و در یک بازه زمانی 6 تا 18 ماهه فرد مبتلا به چاقی مفرط بیش از 70 درصد از اضافه وزن خود را از دست خواهد داد.
البته این شیوه جراحی برای هر نوع چاقی مناسب نیست و با تشخیص پزشک متخصص برای افرادی که بیش از 45 کیلوگرم اضافه وزن دارند، به مواد مخدر یا الکل معتاد نیستند، از نظر روحی میتوانند خود را با تغییر سبک زندگی بعد از جراحی اسلیو وفق دهند و از سلامت عمومی خوبی برخوردار هستند تجویز میشود.
نشتی معده بعد از عمل اسلیو
نشتی معده یکی از عوارض جراحی لاغری اسلیو است و در آن به دلیل وجود سوراخ یا درزی در خط بخیه، شیره گوارشی معده به بیرون نشت پیدا کرده و وارد حفره شکمی میشود. این اتفاق ممکن است در حین جراحی و یا تا یک ماه بعد از آن رخ دهد، در صورتی که نشتی معده هنگام جراحی رخ دهد، پزشک جراح میتواند با ترمیم بخشی که دچار نشتی شده است آن را برطرف نماید، اما در صورتی که این عارضه رژودرم بعد از جراحی رخ دهد دارای علائمی است که باید جدی گرفته شده و برای درمان اقدام کرد.
علائم نشتی معده
همانطور که گفتیم عمل جراحی اسلیو معده یکی از کم عارضهترین انواع جراحی لاغری است، اما به دلایلی مانند اشتباه پزشکی، کیفیت پایین تجهیزات به کار رفته در جراحی، رعایت نکردن دستورات غذایی بعد از عمل و خوردن غذاهای ممنوعه در دوران نقاهت و یا حتی به عنوان یک عارضه طبیعی بعد از عمل رخ دهد. شایعترین علائم نشتی معده عبارتند از:
افزایش ضربان قلب
تنگی نفس
درد ناحیه شکم و معده و قفسه سینه به ویژه هنگام تنفس عمیق
درد در شانه ها
تب و سرگیجه
احساس بیقراری و اضطراب
در صورتی که هریک از علائم ذکر شده را بعد از عمل تجربه کردید بهتر است سریعا به پزشک معالج خود مراجعه کنید.
تشخیص و درمان نشتی معده
اگر بیماری با شکایت از هرکدام از علائمی که در قسمت قبل ذکر شد به پزشک مراجعه کند، اقدامات تشخیصی آغاز میشود، معمولا تشخیص نشتی معده با آزمایش دستگاه فوقانی گوارشی (GI) یا انجام سیتیاسکن لوهمن روشه صورت میگیرد. در هر دو فرآیند تشخیصی بیمار باید مایعی به نام کنتراست بنوشد و بعد از آن عکسهای ایکسری محل نشتی تشخیص داده شود. ممکن است میزان نشتی به قدری اندک باشد که در آزمایشات مشخص نشود، اما بیمار با علائم نشتی دست و پنجه نرم کند، در این شرایط معمولا پزشک دستور یک جراحی اورژانسی میدهد تا طی یک عمل جراحی خط بخیه جراحی اسلیو بررسی شده و مکان نشتی ترمیم شود.
برای درمان نشتی معده معمولا پزشکان با تجویز آنتیبیوتیک وریدی درمان را آغاز میکنند، چرا که مهمترین خطری که بیمار را در این شرایط تهدید میکند عفونت است، طی یک جراحی آندوسکوپیک یک استند در کنار قسمتی که دچار نشتی شده است قرار داده میشود، یکی دیگر از راه های درمانی در زمان نشتی معده بعد از اسلیو دستور توقف غذاخوردن از طریق دهان است، در این صورت فرد بیمار از طریق لوله باریکی که مستقیما به روده کوچک می رود تغذیه خواهد شد تا زمانی که پزشک تشخیص دهد نشتی معده کاملا برطرف شده است.
پیشگیری از نشتی معده
اگر احتمال بروز این اتفاق از طریق خطای پزشکی را نادیده بگیریم، شخص بیمار میتواند با رعایت نکاتی بعد از جراحی اسلیو معده احتمال رخداد این عارضه را به حداقل برساند.
مهمترین نکتهای که بعد از جراحی اسلیو و در دوران نقاهت بیمار باید به آن توجه داشته باشد، رعایت رژیم غذایی و استراحت کافی در این دوران است. بهتر است بعد از انجام عمل اسلیو به ویژه در یک ماه نخست بعد از جراحی بیمار با رژیم غذایی کاملا مایع و نرم تغذیه شود، از خوردن غذاهای نفاخ، سنگین، حجم زیاد و البته خشک بپرهیزد، غذاهایی که مایع و رقیق نیستند باید به آرامی خورده شده و به میزان کافی جویده شود، از بلند کردن اجسام سنگین باید پرهیز شود، بهتر است شخص بیمار همراه با غذا نوشیدنی میل نکرده و از استعمال الکل و دخانیات پرهیز کند.
ورزش کردن با شیوه صحیحی که پزشک معالج به شخص بیمار آموزش میدهد و همچنین استراحت و خواب کافی در دوران نقاهت از جمله موارد دیگری است که رعایت آنها به کاهش عوارض بعد از جراحی اسلیو کمک میکند.
باید توجه داشت که بعد از جراحی اسلیو طی یک دوره یک ماهه رژیم غذایی از غذاهای کاملا مایع به غذاهای رقیق شده، پوره شده و بعد از آن به صورت کاملا تدریجی به سمت غذاهای معمولی تغییر کند. در غیر اینصورت ممکن است شخص بیمار با مشکلاتی از قبیل دردهای موضعی، تهوع و عارضهای نظیر نشتی معده روبهرو شود.
منبع: سایت دکتر بهزاد نعمتی هنر