به گزارش به نقل از طبنا اگر از رفلاکس معده یا (GERD) رنج می برید باید از خوردن برخی از غذاها و میوه ها خودداری کنید. این کار موجب می شود که اسید کمتری از معده به مری باز گردد. از نشانه های GERD که غذا خوردن بر آن ها تاثیر می گذارد می توان به سرفه، تهوع و خستگی اشاره کرد. نوشیدنی هایی از جمله قهوه، آب میوه های اسیدی معمولا در بالای لیست ممنوعه ها هستند. این نوشیدنی ها ریسک ابتلا به رفلاکس معده را افزایش می دهند.
علل بیماری رفلاکس اسید معده چیست؟
یک علت شایع در بیماری رفلاکس اسید به یک اختلال معده برمیگردد، که فتق هیاتال نامیده می شود این اتفاق زمانی می افتد که قسمت فوقانی شکم و LES به بالای دیافراگم حرکت کند، عضله ای که شکم را از قفسه سینه جدا می کند به طور معمول، دیافراگم، اسید معده را در شکم نگه میدارد اما اگر یک فتق هیاتال داشته باشید، اسید می تواند به مری نفوذ کند و باعث علائم بیماری رفلاکس اسید شود دیگر عوامل مشترک برای بیماری رفلاکس اسید، شامل موارد زیر است:
-
خوردن وعده های غذایی بزرگ و دراز کشیدن بعد از آن
-
داشتن اضافه وزن
-
خوردن یک وعده غذایی سنگین و دراز کشیدن بر روی پشت و یا خم شدن
-
خوردن تنقلات قبل از خواب
-
خوردن خرید پانسمان غذاهای خاص، مانند مرکبات، گوجه فرنگی، شکلات، نعناع، سیر، پیاز، یا غذاهای تند و چرب
-
نوشیدن برخی نوشیدنی ها مانند: الکل، نوشابه های گازدار، قهوه یا چای
-
سیگار کشیدن
-
حاملگی
-
مصرف آسپیرین، ایبوپروفن، آرامبخش یا داروهای فشار خون
علائم بیماری رفلاکس اسید چیست؟
نشانه های رایج رفلکس اسید عبارتند از:
-
سوزش سر دل
درد یا ناراحتی که ممکن است از شکم به قفسه سینه و یا حتی به گلو برسد. -
رگورژیتی
یک اسید تلخ که به گلو یا دهان برمیگردد. -
دیسفاژی
باریک شدن مری که باعث میشود، احساس کنید غذا در گلو گیر کرده
علائم دیگر بیماری ریفلاکس اسید عبارتند از:
-
پف کردن
-
مدفوع خونی یا سیاه یا استفراغ خونی
-
لرزیدن
-
سقط جنین
-
حالت تهوع
-
کاهش هارتمن وزن بدون علت
-
سرماخوردگی، سرفه خشک، خفگی،یا گلودرد مزمن
نوشیدنی های مناسب برای درمان رفلاکس معده
چای گیاهی
چای گیاهی به بهبود هضم کمک می کند و برخی از مشکلات معده از جمله گاز و تهوع را تسکین می دهد. از چای های گیاهی بدون کافئین استفاده کنید اما از خوردن چای نعناع خودداری کنید. نعناع در برخی از افراد ایجاد رفلاکس می کند.
بابونه و شیرین بیان درمان های مناسبی برای رفلاکس معده هستند. شیرین بیان موکوس یا مخاط دریچه مری را افزایش می دهد که این خود موجب کاهش تاثیر اسید معده بر مری می گردد. اگرچه، شواهد کافی در مورد اثر گذاری رازیانه و چای پاپایا هنوز گزارش نشده است.
وقتی که از گیاهان خشک را با چای ترکیب می کنید، باید یک قاشق از ترکیب آن دو را درون یک لیوان آب جوش بریزید. سپس روی فنجان را برای ۵ تا ۱۰ دقیقه بپوشانید. اگر از ریشه گیاهان استفاده می کنید به آن بین ۱۰ تا ۲۰ دقیقه زمان بدهید. برای نتیجه گیری بهتر از این دمنوش ها روزانه بین ۲ تا ۴ لیوان بنوشید.
آگاه باشید که بعضی از گیاهان دارویی ممکن است که با داروهای خاصی تداخل دارویی ایجاد کنند بنابراین قبل از مصرف آن با پزشک خود مشورت کنید.
شیر کم چرب
هضم شیر گاو برای برخی از افراد کار مشکلی است و شیر گاو حاوی مقدار قابل چشمگیری چربی می باشد. همانند دیگر غذای چرب، شیر پر چرب می تواند باعث شل شدن دریچه مری گردد و در نتیجه رفلاکس معده را بدتر کند. اگر از محصولات و شیر گاو پر چرب استفاده می کنید، نوع کم چرب آن را انتخاب کنید.
محصولات گیاهی تهیه شده از شیر
افرادی عفونت بدن که توانایی هضم لاکتوز شیر را ندارند و از رفلاکس معده رنج می برند استفاده از محصولات گیاهی تهیه شده شیر می تواند انتخاب خوبی برای آن ها باشد. امروزه محصولات متنوعی در دسترس قرار دارند از جمله:
-
شیر سویا
-
شیر بادام
-
شیر سریال
-
شیر نارگیل
-
شیر گندم
به عنوان مثال شیر بادام حاوی ترکیبات قلیایی است که می تواند باعث خنثی شدن اسیدیته معده شود و علائم رفلاکس معده را از بین ببرد. شیر سویا حاوی مقدار کم تری چربی نسبت به دیگر محصولات لبنی است به همین دلیل به عنوان یک انتخاب مناسب برای افرادی که از رفلاکس معده رنج می برند محسوب می شود.
آب میوه ها
آب مرکبات و دیگر نوشیدنی ها همانند آب آناناس و آب سیب بسیار اسیدی هستند و ممکن است باعث رفلاکس معده شوند. دیگر انواع آب میوه به میزان کمتری اسیدی هستند. انتخاب های بهتر عبارتند از:
-
آب هویج
-
آب آلوورا
-
آب کلم
آب میوه های تازه ای که از میوه های کمتر اسیدی تهیه می شوند مانند هندوانه، اسفناج، خیار، هلو و چغندر. به دلیل این که غذاهای تهیه شده از گوجه موجب بد تر شدن رفلاکس معده می شوند از نوشیدن آب گوجه خودداری کنید.
اسموتی
اسموتی یک راه عالی برای تامین ویتامین ها و مواد معدنی مورد نیاز بدن است. آن ها خوشمزه و گزینه خوبی برای افرادی است که رفلاکس معده رنج می برند.
هنگام تهیه اسموتی از میوه های کم چرب استفاده کنید از جمله هلو یا هندوانه. البته سعی کنید سبزیجات سبز مثل اسفناج و کلم نیز استفاده کنید.
این اسموتی ساده و کم کربوهیدرات را که از اسفناج و آووکادو تهیه می شود را امتحان کنید. گزینه دیگر استفاده از اسموتی چای سبز است.
آب
گاهی محلول های ساده تاثیر مهمی می گذارند. pH آب به صورت طبیعی ۷ است که می تواند اسیدیته مواد غذایی اسیدی را افزایش دهد و به نرمال نزدیک تر کند.
اگر چه غیر معمول است اما به یاد داشته باشید که نوشیدن مقدار زیاد آب می تواند تعادل مواد معدنی در بدن را به هم بزند که خود می تواند موجب افزایش رفلاکس معده شود.
آب نارگیل
آب نارگیل شیرین نشده دیگر گزینه مناسب برای افرادی است که دچار رفلاکس معده می باشند. این نوشیدنی یک منبع خوب از الکترولیتی مثل پتاسیم می باشد. این الکترولیت به بهبود تعادل pH در بدن کمک می کند.
از خوردن نوشیدنی های زیر پرهیز کنید:
-
آب مرکبات
-
قهوه
-
الکل
رفلاکس معده حین بارداری
زنانی که قبل از بارداری به رفلاکس معده دچار نبوده اند ممکن است که در دوران بارداری این اتفاق را تجربه کنند. این امری نرمال است و ممکن است که بعد از بارداری علائم آن از بین برود.