واکسن های خوب و بد کرونا کدام اند ؟
برای شناخت هرچه بهتر واکسنهای مختلف درمان کرونا و تشخیص موثر
سرویس ترجمه بهداشتنیوز، مایک رایان مدیر فوریتهای پزشکی سازمان بهداشت جهانی اخیرا اظهاراتی بیان کرده درباره گفتگویی که با مادر خویش در ایرلند داشته است. وی در خصوص تاثیرگذاری واکسن تزریقشده در این کشور در مقایسه با فایزر یا بیونتک ابراز نگرانی کرده است؛ اینکه شاید واکسنی که در ایرلند به مردم تزریق می شود به اندازه کافی خوب و موثر نباشد.
رایان به مادر ۸۰ ساله خود گفته است بیماری پوستی که هر واکسنی در کشور برای مردم تزریق شد، شما نیز آن را دریافت کن چرا که این بهترین تصمیمی است که در این روزها میتوان برای سلامتی گرفت. این پیامی است که رایان و سایر مقامات سازمان بهداشت جهانی تلاش میکنند به همه انتقال دهند اما لزوما با استقبال مناسب روبرو نخواهد شد.
پوشش خبری و پیامهای رسانهها و شبکههای اجتماعی درباره نتایج آزمایشات بالینی، سلسله مراتبی از واکسن کووید۱۹ را در ذهن بسیاری از مردم ایجاد می کند: “واکسن های خوب” و “واکسن های بد". اولی ممکن است این فکر را در شما ایجاد کند که سعی کنید به دنبال دریافت آن باشید. اما دومی حتی ممکن است شما را وادار کند که کاملا از تزریق واکسن منصرف شوید.
مقامات سازمان جهانی بهداشت می گویند که این یک مشکل است. نگرانی فقط این نیست که مردم چه واکسنی برای تزریق میخواهند پماد مدی هانی انتخاب کنند، بلکه این امر باعث کاهش سرعت تزریق و تلقیح جمعیت شده و تأثیر ایمنیزایی واکسنهای کرونا را کاهش میدهد. کارشناسان بهداشت عمومی همچنین نگران این هستند که یک روایت ساده موجب نادیده گرفتن حقایق اساسی شود؛ می گویند واکسن های AstraZeneca و Johnson & Johnson پس از شروع انتشار گسترده ویروس SARS-CoV-2 در آزمایشات بالینی مورد آزمایش قرار گرفتند، که احتمالاً اثرگذاری آنها نسبت به واکسن Pfizer و Moderna کمتر است.
در مقابل، واکسنهایی نیز تولید شده که برای برخی مناطق میتواند بسیار کارگشا و مفید باشد. مثلا یکی از انواع آن در روستاهای آمریکای جنوبی که مناطقی کمدرآمد است و نگهداری آن نیازی به فریزرهای بسیار سرد ندارد، استفاده می شود. آلیسون هیدروتک بوتنهایم، استادیار پرستاری و سیاستهای بهداشتی در دانشگاه پنسیلوانیاست که تحقیقاتش بر تزریق و پذیرش واکسن متمرکز میباشد. وی معتقد است: نمی توان به راحتی دریافت هر واکسنی را پذیرفت. درست است که این سختگیری دریافت واکسن ما را به تاخیر میاندازد اما برای سلامتی، ارزشش را دارد.
کارشناسان معتقدند این مشکل که هر فردی برای ایمنی یافتن از کرونا چه واکسنی را انتخاب می کند در آینده و با تولید واکسنهای بیشتر، احتمالا تشدید خواهد شد. گلن نواک ، مدیر مرکز بهداشت آتن در این زمینه میگوید: من فکر میکنم در حال حاضر پیام مهم باید واقعاً این باشد که واکسنهایی که مجاز به استفاده برای عموم مردم هستند مجوزی رسمی دریافت کنند و همه به درستی بدانند که اینها محافظت قابل توجهی در برابر بیماری Covid-19 ایجاد می کنند. و اگر واکسیناسیون نشده باشید در برابر کرونا هیچ گونه محافظتی ندارید.
اینکه واکسنهای مختلفی در کشورها برای ایمنی در برابر کرونا تولید شده و اکنون مردم را برای انتخاب دچار سردرگمی کرده، مشکلی نبود که سازمان بهداشت جهانی بتواند پیش بینی کند. اولین اطلاعات در مورد واکسن AstraZeneca که در اواخر نوامبر منتشر شد، حاکی از آن است که محافظت ناشی از واکسن ساخت انگلیس نسبت به فایزر آمریکایی کمتر است؛در حدود 62٪ و بسته به فاصله بین دوزها.
اخیراً آزمایشات بالینی دو واکسن دیگر نتیجه داده -واکسن پروتئین نوترکیب نواواکس تولید آزمایشگاهی در انگلیس و آفریقای جنوبی و واکسن جانسون و جانسون، یک واکسن یک دوزه. نواواکس ایمنی تقریبا ۹۰ درصدی ایجاد میکند. آنچه همه مردم دنیا از واکسن کرونا انتظار دارند جلوگیری از ابتلا به نوع شدید بیماری، بستری شدن در بیمارستان و مرگ و میر ناشی از آن است. از این دیدگاه، به نظر می رسد تمام واکسنهای آزمایش شده تاکنون کاملاً موثر بوده اند.
منبع: Statnews/ فوریه ۲۰۲۱
مترجم: لیلا فرجی