کپسول ژلوکاف و عوارض آن
درمان سرفه با کپسول ژلوکاف؛ نحوه مصرف، عوارض و تداخل دارویی
دکتر زخم|دکتر زخم - سرفه و گلو درد از علائم سرماخوردگی است. این بیماری در فصول سرد سال شیوع زیادی داشته و در صورت ابتلا، چند روز شما را درگیر علائمی همچون آبریزش بینی، سرفه، گلودرد و تب میکند. البته علت ابتلا به سرفههای پشت سر هم را نمیتوان تنها به سرماخوردگی نسبت داد. برخی از حساسیتها یا برخی بیماریهای تنفسی مثل آسم هم میتوانند باعث بروز سرفه شوند. برای درمان سرفه که گاه واقعا کلافه کننده میشود، میتوان از داروهای ضدسرفه موجود در داروخانههااستفاده کرد. البته تشخیص علت ابتلا به سرفههای مداوم اهمیت زیادی داشته و لازم است پزشک پس از معاینه دقیق داروی مناسب را تجویز کند. کپسول ژلوکاف یکی از داروهای درمان سرفه است که در ادامه بیشتر با آن آشنا میشویم.
آنچه در این مطلب میخوانید:
- علل سرفه کردن
- معرفی کپسول ژلوکاف
- عوارض و تداخل دارویی
- مقدار و نحوه مصرف
- نکاتی که باید بدانید
- سرفه را به آسانی درمان کنید
علل نمایندگی سوربکت سرفه کردن
شاید در نگاه اول سرفه را نوعی بیماری بدانیم، اما اینطور نبوده و سرفه کردن خود باعث میشود از بیماریهای دیگر در امان بمانیم. سرفه زمانی بروز میکند که ریهها تحریک شوند. در واقع بدن از طریق سرفه کردن قصد دارد از سیستم تنفسی شما در برابر میکروبها، محافظت کند. سرفه باعث میشود راه هوایی از مواد و ذرات آلوده تمیز شود اما همین سرفهها، گاهی کلافه کننده شده و تبدیل به یکی از شایعترین علتهای مراجعه افراد به پزشک میشوند. داروهای مختلفی برای رفع سرفه وجود دارد. بیشتر داروهای ضدسرفه به نسخه نیازی ندارند و افراد میتوانند با مراجعه به داروخانه، آنها را تهیه و مصرف کنند، اما بدون نسخه بودن دارو دلیل بر بیخطر بودن آن نیست. بنابراین بهترین کار مراجعه به پزشک است تا او با توجه به شرایط جسمانی بیمار داروی مناسب را تجویز کند.
معرفی کپسول ژلوکاف
کپسول ژلوکاف (Gelo Cough) از داروهای ضد سرفه است که به منظور درمان سرفههای بدون خلط ناشی از سرماخوردگی مورد استفاده قرار میگیرد. توجه داشته باشید که این دارو در درمان سرفههای ناشی از استعمال دخانیات، آسم یا امفیزم کاربرد ندارد. از این دارو برای تسکین علامتی و موقتی در سرفههای بدون خلط که وابسته به گلو درد ساده و تحریک نایژه ناشی از سرماخوردگی است، استفاده میشود.
توجه داشته باشید که سرفه علتهای مختلفی میتواند داشته باشد. عفونت، ریفلاکس معدهای، آلودگی هوا، سینوزیت، حساسیت، جسم خارجی و علل روانی همگی از دلایل بروز سرفه هستند و هر شرکت سوربکت کدام درمان دارویی خاص خود را میطلبند. از طرفی بیماریهایی مثل عفونتهای تنفسی، تومورهای قفسه سینه و ریه و… ممکن است تنها با سرفه خود را نشان دهند، بنابراین رفع علائم آنها با استفاده از این دارو تنها باعث پیشرفت بیماری و از دست دادن زمان میشود.
نام دیگر ژلوکاف دکسترومتورفان است که به اشکال دیگری همچون “قطره” و “شربت” در دسترس است.
نامهای دیگر، موارد مصرف، عوارض و تداخل دارویی
نامهای دیگر |
Dextromethorphan |
موارد مصرف | درمان سرفه |
عوارض | افزایش ضربانات قلب، اضطراب، بیقراری، بیخوابی، لرزش، آریتمی، خشکی دهان، ضعف تنفسی، ایجاد وابستگی، سرگیجه، تهوع و استفراغ، سردرد، یبوست، درد معده |
تداخل دارویی | ترکیبات مهارکننده مونوآمین سوربکت چیست اکسیداز (MAO) مثل فورازولیدون و پروکاربازین، کینیدین، داروهای کاهنده فشار خون، نیتراتها و داروهای مقلد سمپاتیک، ضدافسردگیهای سهحلقهای |
مقدار و نحوه مصرف
نکاتی که در رابطه با مصرف کپسول ژلوکاف باید بدانید
- مصرف این دارو در دوران بارداری و شیردهی، تنها پس از مشورت با پزشک مجاز است.
- هر نوع سابقه حساسیت دارویی که داشتهاید، به پزشک اطلاع دهید.
- قبل از مصرف این دارو، فهرست کلیه داروهای مصرف خود را در اختیار پزشک قرار دهید. ممکن است برخی از داروها با کپسول ژلوکاف، تداخل داشته باشند.
- در صورتی که مصرف یک وعده از دارو را فراموش کردید، به محض یادآوری، داروی خود را مصرف کنید. اگر به زمان مصرف بعدی نزدیک هستید، دوز فراموش شده را رها کنید و به برنامه دارویی خود بازگردید.
- در صورتی که تا یک هفته پس از مصرف دارو همچنان سرفه ادامه داشت؛ به پزشک، مراجعه کنید.
- مصرف این دارو برای کودکان زیر ۶ سال، ساکارز توصیه نمیشود.
- در صورتی که بیمار مبتلا به آسم، اختلال کبدی و یا سرفه خلطآور باشد؛ این دارو را باید با احتیاط، مصرف کند.
- مصرف مقادیر بیش از حد دارو ممکن است موجب بروز سرگیجه، بیقراری، تهوع یا استفراغ شدید گردد.
- این دارو در مواردی مثل پرکاری تیروئید، دیابت، بیماریهای قلبی، فشار خون بالا، عیب کار کلیه و بزرگی پروستات باید با احتیاط، تجویز شود.
- دارو را به مقدار تعیینشده از سوی پزشک، مصرف کنید. افزایش دوز دارو، اثربخشی آن را زیاد نمیکند.
- کپسول را با یک لیوان آب و بدون جویدن، میل نمایید.
- در صورت حساسیت به دکسترومتورفان، قبل از مصرف دارو با پزشک معالج خود، مشورت کنید.
- در صورت مصرف دخانیات، قبل از استفاده از این دارو، پزشک را مطلع سازید.
- توصیه میشود داروی ژلوکاف به مدت طولانی استفاده نشود چرا که در فرد ایجاد وابستگی مینماید.
جمع بندی
خوشبختانه طبیعت برای هر مشکلی که در سلامت عمومی جسم اختلال ایجاد کند، راهکاری طلایی دارد. گیاهان و خوراکیهای موجود در طبیعت، هر کدام خواص بسیاری داشته و میتوان برای بهبودی یا کمک به روند بهبودی، از آنها استفاده کرد. برای درمان سرفه هم همانند بسیاری از بیماریهای دیگر میتوان از این گیاهان دارویی استفاده کرد. یکی از این گیاهان “آویشن” است که باعث باز شدن مجاری تنفسی و هوایی شده و خواص ضد انقباضی و ضد میکروبی دارد. برای آشنایی با دیگر گیاهان و خوراکیهای طبیعی برای درمان سرفه، پیشنهاد میکنیم مطلب درمان سرفه با بهترین راهکارهای گیاهی و خانگی را مطالعه کنید. شما چه تجربهای از مصرف داروهای پانسمان عسل ضدسرفه دارید؟! آیا مصرف چنین داروهایی برایتان موثر بوده است؟! درصورتیکه تجربه مصرف این دارو را داشته و دیدگاهی در این باره دارید، آن را با ما و دیگر خوانندگان دکتر زخمبه اشتراک بگذارید.