گلوکزامین چیست چگونه مصرف کنیم ؟؟فوائد و ضرر ان چیست؟
در مورد گلوکزامین چه می دانید؟ این مکمل را چه کسانی می توانند مصرف کنند و در چه زمینه هایی کاربرد دارد؟ آیا عوارض خاصی شما را تهدید می کند؟ فواید گلوکزامین برای سلامتی چیست و مصرف آن چه فوایدی را به همراه خواهد داشت؟ در این مقاله از بخش داروهای دکتر زخم به بررسی مکمل گلوکزامین و فواید آن خواهیم پرداخت و عوارض احتمالی آن را مورد بررسی قرار می دهیم.
گلوکزامین چیست؟
گلوکزامین (GluN, 2-amino-2-deoxy-β-d-glucopyranose) و مشتقات آن قندهای آمینویی هستند که به طور طبیعی در بدن انسان یافت می شوند. همچنین یک جزء مهم غیرسلولی از بافت ارتباطی، غضروفی، رباط ها و دیگر اعضا در انسان می باشد.
سه شکل نمکی وجود دارد:
- هیدروکلرید گلوکزامین (HCI)
- سولفات گلوکزامین ( از هیدروکلرید گلوکزامین بهتر جذب می شود.)
- ان-استیلگلوکزامین
در ایالات متحده، رایج ترین نوع مکمل های غذایی غیرویتامینه و غیر معدنی مورد استفاده بزرگسالان است. اتحادیه اروپایی ضد روماتیسم، این مکمل را برای درمان آرتروز، که شایع ترین بیماری مشترک مزمن در بیماران مسن تر است، توصیه می کند.
فواید سلامتی گلوکزامین
علائم آرتروز را کاهش می دهد
این مکمل علائم بیماری را بهبود می بخشد و پیشرفت ساختاری در آرتروز را کاهش می دهد. چندین آزمایش بالینی، کاهش علائم و تغییر و محدود کردن فضای بین مفاصل در بیماران را نشان داده اند. در یک مطالعه، به بیماران مبتلا به آرتروز به مدت ۶ ماه ترکیبی از هیدروکلرید گلوکزامین و سولفات گلوکزامین داده شد و کاهش در درد، انقباض، محدودیت عملکردی و تورم مفاصل پماد زخم مشاهده شد.
همچنین یکی از رایج ترین مکمل های غذایی مورد استفاده در ورزشکاران است. ورزشکاران مبتلا به آرتروز نیز از آن استفاده می کنند. پس از ۲۸ روز مصرف این مکمل، توسط ورزشکارانی با جراحت شدید زانو، بهبود قابل توجهی در انعطاف و کشش زانو مشاهده شد.
تاثیر ضدالتهابی دارد
- تولید واسطه های التهاب زا مانند سیتوکین ها را مهار می کند.
- این مکمل فعالیت سلولی التهابی در حیوانات را نیز مهار می کند.
- ممکن است این مکمل برای درمان بیماری التهابی روده (IBD) نیز مورد استفاده قرار گیرد.
- کودکان مبتلا به بیماری روده مزمن، با مصرف ان-استیل گلوکزامین، بهبود زیادی را تجربه کردند.
خطر سرطان ریه را کاهش می دهد
یک مطالعه نشان داد که بیش ترین کاهش (۵۱ %) سرطان ریه با استفاده از مصرف این مکمل حاصل شده است. این ممکن است به واسطه خواص ضد التهابی گلوکزامین توضیح داده شود. این مکمل توضیع ژن التهاب زا را کاهش داده و تکثیر سلولی را از طریق مهار عامل ایجاد کننده مهار می کند.
از انباشت چربی جلوگیری می کند
مصرف این مکمل، مانع گرفتگی شریان ها (تجمع چربی) و نفوذ سلول های التهابی به شریان ها می شود.
این مکمل فعالیت سلول های لایه درون رگی را تعدیل می کند و ممکن است تاثیر ضد التهابی در تصلب شرایین داشته باشد.
گلوکزامین یک آنتی اکسیدان است
هیدروکلرید گلوکزامین توان تضعیف رادیکال های هیدروکسید/ سوپراکسید را دارد که با این کار از سلول ها در برابر وریدی اکسید شدن محافظت می کند.
برای پوست خوب است
گزارش شده است که ترکیبات حاوی گلوکزامین چندین اثر مفید بر روی پوست و سلول های پوست دارند. مصرف این مکمل، سبب بهبود سریع تر زخم، بهبود رطوبت پوست و کاهش چین و چروک می شود.
علاوه بر این، مانع از فعالسازی تایروزیناس می شود که به نوبه خود تولید رنگدانه را مهار میکند و بنابراین در درمان اختلالات هیپرپیگمانتاسیون مفید است.
کرم ضد پیری و چین و چروک حاوی ان-استیل گلوکزامین تاثیرات زیادی بر مقاوم سازی، نرمی و کاهش اختلالات هیپرپیگمانتاسیون در زنان دارد.
احتیاط
- هم پوشانی با پاراستامول و استاتین ممکن است سوخت و ساز این داروها را با کاهش غلظت متابولیت های پاراستامول کاهش دهد، که ممکن است بر عوارض جانبی این داروها تأثیر بگذارد.
- میزان بیشتر نیز ترشح انسولین را مختل می سازد.
- کاربرد خارجی می تواند فعالیت مسیر بیوسنتز هگزازامین را افزایش دهد.
- گزارش هایی حاکی از بدتر شدن علایم بیماری مزمن کبد با مصرف این مکمل ها وجود دارد.
- گزارشاتی از FDA و سازمان بهداشت جهانی حاکی از آن است که استفاده از وارفارین و گلوکزامین با یک انعقاد تغییر یافته مرتبط است (که با افزایش خونریزی یا کبودی آشکار می شود).
عوارض جانبی مصرف گلوکزامین
در بسیاری از مطالعات گفته می شود که مصرف مقدار ۱۵۰۰ میلیگرم گلوکزامین در روز ایمن است.
این مکمل، فقط باعث عوارض جانبی کمی مثل مشکلات معده، سوزش قلب، سوء هاضمه، گاز، نفخ، تهوع و اسهال می شود.
میزان پانسمان زخم بستر مصرف
در بیشتر مطالعات بالینی درمان آرتروز، مصرف روزانه ۵۰۰ میلیگرم و سه مرتبه در روز (یا)۱۵۰۰ میلیگرم و یک بار در روز توصیه شده است.
تزریق به ماهیچه های افراد مبتلا به آرتروز: ۴۰۰ میلیگرم از سولفات گلوکزامین و به میزان دو بار در هفته توصیه می شود.
به علت این که هنوز مطالعاتی درباره تاثیر آن بر کودکان مورد مطالعه قرار نگرفته است، مصرف آن توصیه نمی شود.
اطلاعات این وب سایت توسط اداره دارو یا هر سازمان پزشکی دیگری مورد ارزیابی قرار نگرفته است. هدف ما تشخیص، درمان یا پیش گیری از بیماری ها نیست. اطلاعات فقط برای اهداف آموزشی به اشتراک گذاشته می شود. شما باید قبل از اقدام در مورد مصرف هر دارویی، با پزشک خود مشورت کنید، به خصوص اگر باردار هستید، دارو مصرف می کنید یا شرایط پزشکی خاصی دارید. تجربیات خود را در مورد مصرف این مکمل با دیگر کاربران دکتر زخم به اشتراک بگذارید.
بیشتر بدانید:
- افزایش حافظه و یادگیری با مکمل Alpha GPC
- مکمل های ضد پیری؛ با این مکمل ها جوان تر بمانید
- مکمل تائورین؛ فواید، منابع غذایی و اثرات جانبی مکمل تائورین
- ویتامین پوست؛ 10 نوع از بهترین مکمل ها و ویتامین پوست
- نحوه مصرف مکمل پروتئین در ورزشکاران، سالخوردگان و رژیم وگان